Οι αγοραστές έκαναν από την αρχή της συνεδρίασης την εμφάνιση τους και ανέβασαν ρυθμούς κατά τη διάρκειά της οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 871,34 μονάδες με άνοδο  1,44% και το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ισχυρό rebound με τη κάλυψη μέρος των απωλειών της Παρασκευής οπότε και είχε σημειωθεί το μίνι sell off των αγορών παγκοσμίως.

Αντίστοιχα ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,45% και στις 2.088,37 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,27% και στις 1.497,41 μονάδες, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να κλείνει με κέρδη 2,46% και στις 559,81 μονάδες.

Με τους επενδυτές από την αρχή της ημέρας να αξιολογούν κάθε καινούργιο νέο που βγαίνει παγκοσμίως και αφορά τη νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι φυσιολογικό, πέρα από τη σημερινή αντίδραση στην ομολογουμένως ακραία συμπεριφορά της αγοράς την Παρασκευή που μας πέρασε, το Χρηματιστήριο Αθηνών να έχει μπει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας η οποία όπως εκτιμά το σύνολο των αναλυτών θα συνεχιστεί μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτή την νέα υγειονομική κρίση.

Έτσι την επόμενη περίοδο αναμένουμε ότι ο φόβος για νέο lockdown μαζί με τις όποιες παρενέργειες στις οικονομίες και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποδόσεις, ειδικά στις ξένες αγορές, να οδηγήσουν τις αγορές και πιθανόν σε άσχημα νέα να έχουμε μια επανάληψη όσων ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ενώ φυσικά οι μνήμες από την πτώση του 2020 είναι κοντινές κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να είναι πιο “ευέξαπτοι” στις αποφάσεις πώλησης.

Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο.

Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

Βέβαια μέσα από αυτές τις πτώσεις δημιουργούνται και ευκαιρίες στην αγορά κάτι που αναφέρει σε σημερινή της έκθεσή της η Eurobank Equities, υπογραμμίζοντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών τίτλων και τις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 7% με 8% το 2021 και περίπου 4,5% με 5% το 2022, το σκηνικό γενικότερα μοιάζει αρκετά ευνοϊκό για τις ελληνικές μετοχές, παρά τις αρκετά γνωστές προκλήσεις διεθνώς.

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση λειτουργικών κερδών των επιχειρήσεων έως και 14% στους κλάδους εκτός χρηματοοικονομικών το επόμενο έτος, μετά από το +10% το 2021, καθιστώντας την Ελλάδα μια αγορά «καθοδηγούμενη από τα κέρδη» και όχι απλώς μια περίπτωση re-rating.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 4,65% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με τα ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Μυτιληναίος να ακολουθούν με κέρδη άνω του 3%, Τιτάνας, Εθνική, Aegean να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%, Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΕΛΧΑ να κλείνουν με κέρδη άνω του 1% και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν ήπια ανοδικά, με την Coca Cola να είναι η μοναδική μετοχή με αρνητικό πρόσημο στο -0,92%.

Διαβάστε ακόμα:

Εθνική Τράπεζα: Οι όροι της νέας εθελούσιας – Bonus έως €180.000 σε όσους πατήσουν το κουμπί της εξόδου
Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης