Αγορές

Ομόλογα: Αρνητική η απόδοση του 5ετούς τίτλου

  • newsroom


Yποχώρησε κάτω απο το 1% η απόδοση των 10ετών ομολόγων

Συντηρείται και σήμερα, με τη συνέντευξη Λαγκάρντ, το θετικό κλίμα που δημιούργησαν στις αγορές ομολόγων οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσει -οριακά- κάτω από το 1%.

Σε ανάλογο ρυθμό κινήθηκαν και οι άλλες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα στην Politico ότι ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψή της είναι σταθερή και βιώσιμη, προτού η Κεντρική Τράπεζα μπορέσει να ξεκινήσει τη συζήτηση για την απόσυρση των εκτάκτων μέτρων υποστήριξης.

Η ΕΚΤ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει έναν αυξημένο ρυθμό αγορών ομολόγων, για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο.

Στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον ξεκίνησε σήμερα η έκδοση του πρώτου 10ετούς ομολόγου από την ΕΕ, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά, η ΕΕ θα δανειστεί 800 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ με τη σημερινή έκδοση θα αντλήσει περίπου 10 δισ. ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος για την απασχόληση SURE.

Έτσι, σήμερα στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,74%-0,73%, του 5ετούς ομόλογου υποχώρησε στο -0,08% και του 15ετούς στο 0,88%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,74% από 0,76%, έναντι -0,25% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,99% από το 1,03% που έκλεισε την Παρασκευή.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2127 από 1,2108 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2112 δολ.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η Alpha Bank έχει τη στήριξη των μετόχων της για την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ.

Αντικειμενικές αξίες: Μέτρα προστασίας για τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη

Daily Mail: Η TUI ακυρώνει τουριστικά πακέτα για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία