(Last upd 22.00)
Σε αρνητικό έδαφος κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ακολουθώντας τις χθεσινές απώλειες. Η αγορά αναζητά ακόμη τα πατήματά της, έπειτα από έναν «χλιαρό» Αύγουστο και στη σκιά της επικείμενης συνεδρίασης της Federal Reserve συνεχίζεται το καθοδικό σερί στους δείκτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 0,53% στις 34.454 μονάδες, όπως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος υποχωρεί στο -0,77% και τις 4.462 μονάδες. Oμοίως και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος περιορίζεται σε ποσοστό 1,25% και διαμορφώνεται στις 13.846 μονάδες.
Μέρος της γενικότερης καθίζησης στην αγορά οφείλεται στις πιέσεις που καταγράφονται στην πετρελαίου, με τις τιμές να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον περασμένο Νοέμβριο. Προηγήθηκε η χθεσινή ανακοίνωση από Σαουδική Αραβία και Ρωσία ότι παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στα επίπεδα προσφοράς πετρελαίου..
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τον γενικό πληθωρισμό και σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομία, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις επερχόμενες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για το ύψος των επιτοκίων, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν της Allianz.
«Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα επιτόκια αυτό τον μήνα, αλλά παραμένει ανοιχτό ττο ενδεχόμενο να αυξηθούν ξανά» δήλωσε ο διακεκριμένος «γκουρού» των αγορών μιλώντας στο CNBC.
Ακόμη, οι επενδυτές αξιολογούν τα νέα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου.
Νωρίτερα δημοσιεύτηκε και η έκθεση επισκόπησης της αμερικανικής οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η λεγόμενη «Μπεζ Βίβλος» που συνοψίζει τα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ από τις περιφερειακές Fed. Σε αυτή καταγράφονται μετριοπαθείς ρυθμοί ανάπτυξης από τις περιφερειακές Fed, αλλά επίσης επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των τιμών και των προσλήψεων.
Το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε σε 65 δισ. δολάρια για το μήνα, αυξημένο κατά 1,3 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο προς τα κάτω σύνολο του Ιουνίου, αλλά μικρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν το δείκτη στα 68 δισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 128,3 δισ. δολάρια ή 21,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,6% σε μηνιαία βάση στα 251,66 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές κινήθηκαν κατά 1,7% υψηλότερα στα 316,68 δισ. δολάρια. Όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, το έλλειμμα με την Κίνα ήταν το μεγαλύτερο, στα 24 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 1,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Ιούνιο.
Την ίδια ώρα τα αυξανόμενα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και την Κίνα έχουν αρχίσει να προβληματίζουν και την αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι μπορεί να υπονομεύσουν τις μέχρι τώρα υψηλές αντοχές που παρουσιάζει η οικονομία των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη
Έρχονται αυξήσεις στα διόδια – Νέα πρόταση από τις εταιρείες παραχώρησης για τις ανατιμήσεις
«Ελένη Κ»: Το βαπόρι από τον Πειραιά βγαίνει στο σφυρί με «έκπτωση»
Άλμα άνω του 70% για τη μετοχή της κινεζικής Evergrande
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.