H Κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί στο πλήρες εύρος του, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.  Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη  Δευτέρα στο υπουργείο  Οικονομίας, όπου υπουργοί και τραπεζίτες βρέθηκαν σε άλλο μήκος κύματος, υποστηρίζοντας διαφορετικές απόψεις.

Η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σε ένα πλαίσιο για το νέο καθεστώς, με τις καινοτομίες να αφορούν κυρίως το πτωχευτικό και κάποιου είδους επιδοματική πολιτική για τους πιο ευάλωτους. Η πίεση των θεσμών να τελειώνει η Αθήνα με τα κόκκινα δάνεια εντείνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν δηλώσεις ανωτάτου Eυρωπαίου αξιωματούχου για την Ελλάδα, χωρίς αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι τράπεζες ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα και προσεγγίζουν το θέμα έχοντας ως βάση τις επιπτώσεις που ήδη έχουν, αλλά και την τροπή που μπορεί να λάβουν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα για ορισμένους τουλάχιστον δικηγόρους, η αβεβαιότητα των εξελίξεων μπορεί να φαντάζει ως επαγγελματική πρόκληση.

Η Κυβέρνηση βλέποντας ότι είναι στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής κρίσης αναζητεί λύσεις σε διαδικασίες επιδιαιτησίας και ανατρέχει σε Ιρλανδικά και άλλα μοντέλα, σε μια προσπάθεια να φτιάξει ένα όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες δίκτυ προστασίας. Στις τράπεζες παθαίνουν αναφυλαξία μόνον και μόνον που ακούνε προτάσεις, οι οποίες στα αυτιά τους ηχούν ως νέες καθυστερήσεις στο ξεκαθάρισμα των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

Η ιδιοκτησία και διαχείριση των κόκκινων δανείων περνά σε ειδικές εταιρίες. Το πολιτικό πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν το προσωπικό αυτών των εταιριών θα πάει να βγάλει τους παλιούς ιδιοκτήτες από τα σπίτια τους.