Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν στη Σουηδία κατά 29% το 2023, στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990, όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων που έπληξε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωποι με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια. Σύμφωνα με την UC, έναν οργανισμό αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε.

«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαινόταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος της UC.

Η Σουηδία αναμένεται να αντιμετωπίσει ύφεση φέτος, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει σταματήσει μια 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Η Goransson λέει ότι η UC βλέπει τώρα ότι οι εταιρείες που μέχρι τώρα «άντεχαν»  δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, είπε.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νέων νεοσύστατων επιχειρήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για πολλούς μεγάλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο ευρεία από ό,τι τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», δήλωσε ο Goransson.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις μειώσεις των επιτοκίων από την Riksbank, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά – Tα 4 νομοσχέδια του Ιανουαρίου

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιες αυξήσεις θα έχουν οι μισθοί τους το 2024 (παραδείγματα)

Υποχρεωτικά τα POS σε 35 νέους κλάδους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ