Η έλλειψη και η άνοδος των τιμών σε ζάχαρη και κακάο δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα γλυκά του Halloween, με τους καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στα αποκριάτικα γλυκά.

Οι κακές καιρικές συνθήκες από τη Δυτική Αφρική έως την Ινδία έχουν προκαλέσει ελλείψεις στις δύο καλλιέργειες, οι οποίες αποτελούν βασικά συστατικά για τους κατασκευαστές σοκολάτας και καραμελών. Το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα φέρνοντας ξηρότερες συνθήκες και περιορίζοντας την παραγωγή στην εποχή που μόλις ξεκίνησε.

Οι άσχημες προοπτικές της σοδειάς ώθησαν πρόσφατα τις τιμές χονδρικής πώλησης του κακάο στις υψηλότερες των τελευταίων σχεδόν 45 ετών και της ζάχαρης στις υψηλότερες των τελευταίων δέκα ετών, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος παρασκευής γλυκισμάτων ενόψει των Χριστουγέννων. Οι δύο γιορτές είναι από τις πιο σημαντικές για τις αγορές γλυκών, με τους Αμερικανούς καταναλωτές να αναμένεται να δαπανήσουν 9,2% περισσότερα χρήματα για ζάχαρη και γλυκά φέτος, σε σύγκριση με την αύξηση 5,8% για τις συνολικές τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με το Bloomberg.


«Θα περίμενα να δω υψηλότερες τιμές για τις Απόκριες, αλλά σίγουρα υψηλότερες τιμές για τα Χριστούγεννα και πιθανότατα για τον Άγιο Βαλεντίνο», δήλωσε ο Andrew Moriarty, διευθυντής της Mintec στις ΗΠΑ για τις γνώσεις σχετικά με τα εμπορεύματα.

Σύμφωνα με έκθεση του National Retail Foundation, οι Αμερικανοί αναμένεται να ξοδέψουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για γλυκά αυτό το Halloween, από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η τάση για ακριβότερα γλυκά βρίσκει ανταπόκριση στις προηγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, με το κόστος των ζαχαρωδών στο Ηνωμένο Βασίλειο να έχει αυξηθεί κατά 13% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Στη Γερμανία, τα γλυκά, όπως οι σοκολάτες και οι καραμέλες, ήταν πάνω από 19% ακριβότερα τον ίδιο μήνα.

Ο David Branch, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροδιατροφής της Wells Fargo, πιστεύει ότι ενώ η αύξηση της ζάχαρης είναι ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τον πληθωρισμό των γλυκών, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.

«Το κόστος των συστατικών έχει αυξηθεί κατά πολύ, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και το κόστος μεταφοράς είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών παίζουν ρόλο, αλλά δεν μπορείτε να αποδώσετε την αύξηση του κόστους των καραμελών σε έναν παράγοντα», δήλωσε.
Ο κλάδος αναφέρει, ωστόσο, την κλιματική αλλαγή στη Δυτική Αφρική ως έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους τεράστιες εταιρείες σοκολάτας, όπως η Hershey Co., αύξησαν τις τιμές φέτος.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα για καταστήματα όπως το Economy Candy, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως το παλαιότερο κατάστημα λιανικής πώλησης γλυκών στη Νέα Υόρκη. Η εβδομάδα που προηγείται του Halloween είναι η πιο πολυσύχναστη του καταστήματος το χρόνο, αλλά ο τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης Mitchell Cohen δήλωσε ότι τα κέρδη θα υποφέρουν αυτές τις γιορτές.

Οι προμηθευτές των γλυκών του έχουν αυξήσει τις τιμές έως και οκτώ φορές από το 2020, είπε, κάνοντας άλμα από τη συνηθισμένη αύξηση 1% έως 2% κάθε λίγα χρόνια σε 10% έως 20% σε τρία χρόνια. Προς το παρόν κρατάει τις τιμές σταθερές για να ευχαριστήσει τους πελάτες του, αλλά είπε ότι αυτό μπορεί να σημάνει μικρότερες αποδόσεις για την επιχείρηση.

«Έχουμε μια μεγάλη ποικιλία από Hershey, KitKat και γλυκά που ο κόσμος λατρεύει να τρώει, αλλά αυτά τα πράγματα πριν από την πανδημία μας κόστιζαν 60-65 σεντς, τώρα δεν μπορώ να βρω τίποτα από αυτά για λιγότερο από ένα δολάριο», δήλωσε ο Cohen.

Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών χρειάζεται μήνες για να περάσει στις τιμές των καραμελών, οπότε ενώ οι τιμές της ζάχαρης και του κακάο συνέχισαν να αυξάνονται το τρίτο τρίμηνο, οι επιπτώσεις μπορεί να μην γίνουν αισθητές παρά μόνο αργότερα.

Διαβάστε ακόμη

Τα υψηλά επιτόκια «βαρίδι» για δανειολήπτες & επενδυτές – Από ποια «δεξαμενή» θα προκύψουν νέα NPLs

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία: Το 112 θα ενημερώνει για απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων

Γεωργιάδης: Το μέτρο της μείωσης 5% σε 233 προϊόντα έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ