Το λανσάρισμα του νέου συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο έγινε με εικονικό τρόπο λόγω του κορωνοϊού. Το φιλμ της παρουσίασης που θύμιζε Netflix υπόσχεται ένα εξαιρετικό lifestyle στην άκρη του Hyde Park, το οποίο συμπεριλαμβάνει έναν όροφο ευεξίας, ένα εστιατόριο και ένα ρετιρέ αξίας 60 εκατομμυρίων στερλινών. 

Το 14λεπττο φιλμ παρουσίασε το Λονδίνο ως την “παιδική χαρά” των εκατομμυριούχων, αλλά ουδέποτε δεν ανέφερε τα προβλήματα της πόλης: πως ελάχιστοι ξένοι επενδυτές επισκέπτονται την πρωτεύουσα τη στιγμή που τα μέτρα περιορισμού μόλις παρατάθηκαν. Αυτό σημαίνει πως η εγχώρια αγορά πολυτελείας θα πρέπει να βασιστεί στους Βρετανούς, ενώ η ανάκαμψή της δε φαίνεται πως θα λάβει χώρα σύντομα, με τους περισσότερους αλλοδαπούς να έχουν “αποκλειστεί” από την αγορά.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προς πώληση ήλπιζαν πως το καλοκαίρι θα ήταν μια καλή περίοδος μετά από την προηγούμενη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για άρση των μέτρων στις 21 Ιουνίου. Αλλά οι ελπίδες αυτές αποδείχθηκαν φρούδες αφού η κυβέρνηση παρέτεινε τα μέτρα για τουλάχιστον ένα μήνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων φαίνεται πως δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Τα ακίνητα στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου πωλούνται σε ρυθμό ρεκόρ επταετίας, σύμφωνα με τη LonRes data, αλλά αυτό δε σημαίνει και αύξηση των τιμών. Οι τιμές παρέμειναν 1,9% χαμηλότερο τον Μάιο από τον ίδιο μήνα του προηγούμενο έτους.

Οι Βρετανοί είναι αυτοί που οδηγούν την αγορά, στο 62%, το οποίο αποτελεί και ρεκόρ δεκαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank. Aυτό με τη σειρά του υποδεικνύει πως οι εγχώριοι αγοραστές δεν πρόκειται να δεχθούν υπέρογκες τιμές.

Αυτού του είδους το πείσμα είναι κάτι το σπάνιο στη βρετανική αγορά ακινήτων η οποία έχει “πάρει φωτιά”, σύμφωνα με την ΤτΑ και η οποία υποδαυλίζει την ανισότητα μεταξύ των πολιτών. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται πως θα ανακάμψουν κατά 7% με την άρση των περιορισμών, φτάνοντας στο πενταετές υψηλό τους, σύμφωνα με τις Savills και Knight Frank. 

Oι ιδιώτες με μεγάλες αποταμιεύσεις έχουν αρχίσει και εκμεταλλεύονται την κατάσταση με τον κορωνοϊό που πιέζει πολλές εταιρείες ακινήτων. Στο St. John’s Wood ένας hedge fund manager κατάφερε να μειώσει την τιμή ενός πολυτελούς αρχοντικού στα 8,4 εκατομμύρια λίρες από 12,75 εκατομμύρια. Ο κάτοχος του ακινήτου προσπαθούσε να το πουλήσει από το 2017 σύμφωνα με την ατζέντη Τζο Εκλς. 

Με τους πλούσιους να  αποζητούν μεγαλύτερα ακίνητα, η λίστα τον απαιτήσεών τους μεγενθύνεται και αυτή. Ακίνητα με πέντε ή περισσότερες κρεβατοκάμαρες, μεγάλο κήπο, δύο γραφεία και άπλετους χώρους για προσωπική ευεξία και εκγύμναση έχουν γίνει ανάρπαστα σύμφωνα με την Εκλς. Πολλοί από τους πελάτες της ποντάρουν στο ότι η τηλεργασία θα γίνει κάτι το κανονικό και σύνηθες.

Οι κάτοχοι των ακριβών ακινήτων του Λονδίνου έχουν παρακινηθεί λόγω μιας επταετίας μειωμένων τιμών και στασιμότητας. Μετά από το προηγούμενο ζενίθ της αγοράς το 2014, μια σειρά από φόρους και οι ανησυχίες για το Brexit έχουν μειώσει τη ζήτηση.

Παρόλα αυτά, οι ξένοι επενδυτές κάνουν ολοένα και περισσότερες κινήσεις τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Κρις Τζόουνς της Warnerheath. Για αρκετούς κατόχους που προσπαθούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους η ώρα είναι τώρα, αφού πολλοί εξ αυτών θέλουν να “ξεφορτωθούν” τα ακίνητα και να αναβαθμίσουν την προσωπική τους ζωή.

Διαβάστε ακόμη: