Οι επενδυτές ποντάρουν τα πάντα στις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, δεδομένης της αυξημένης αισιοδοξίας τους όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America Corp. 

Η κατανομή των επενδυτικών στοιχημάτων στον κλάδο της τεχνολογίας βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο του 2020, όπως έδειξε πρόσφατη παγκόσμια έρευνα των fund managers την οποία διενήργησε η τράπεζα.

Η ευρύτερη έκθεση σε αμερικανικές μετοχές έχει επίσης αυξηθεί, ενώ η μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων ώθησε τους επενδυτές να μειώσουν τα επίπεδα ρευστότητας κατά 55 μονάδες βάσης από τον Ιανουάριο.

Προηγούμενες τέτοιες μειώσεις των επιπέδων ρευστότητας ακολουθήθηκαν από κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς της τάξης του 4% το επόμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της BofA, Μάικλ Χάρτνετ. 

Οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες γενικά βγαίνουν κερδισμένες από τα χαμηλότερα επιτόκια, έχουν οδηγήσει το φετινό ράλι-ρεκόρ των αμερικανικών αγορών, με τον Nasdaq 100 να οδεύει προς τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανόδου.

Παρ’ όλα αυτά, το ράλι αυτό έχει οδηγήσει τον δείκτη αναφοράς S&P 500 στη λεγόμενη κατάσταση υπερβολικών επενδύσεων (overbought), την οποία ορισμένοι αναλυτές της αγοράς θεωρούν προάγγελο σημαντικής διόρθωσης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Χάρτνετ προσέθεσε πως η υπερβολικά αισιόδοξη τοποθέτηση των επενδυτών γίνεται ολοένα και περισσότερο κάτι το αρνητικό όσον αφορά την μελλοντική πορεία των μετοχών.

Παρά τις πρόσφατες ελπίδες για περαιτέρω ράλι λόγω των θετικών πληθωριστικών στοιχείων, τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου αιφνιδίασαν τις αμερικανικές αγορές.

Η δυναμική της αμερικανικής αγοράς εργασίας, η σχετική καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και οι αυξημένες αντοχές της γενικότερης αμερικανικής οικονομίας φαίνεται πως περιορίζουν τις ελπίδες των επενδυτών για πρώιμη μείωση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένουν, πια, πως η πρώτη αυτή κίνηση χαλάρωσης θα λάβει χώρα τον Μάιο.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα της BofA αναμένει σύντομα μείωση του πληθωρισμού, ενώ μόνο το 7% προβλέπει υψηλότερη πίεση στις τιμές. Περίπου το 65% των επενδυτών προβλέπουν μια ήπια οικονομική προσγείωση, ενώ η πιθανότητα μιας «απότομης προσγείωσης» μειώθηκε στο 11%.

Τέλος, το 41% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα ηγηθούν των αγορών, ενώ το 18% ανέφερε ότι τα κέρδη θα τροφοδοτηθούν από τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Διαβάστε ακόμη

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Γάμος ομοφύλων: «Στόχος επετεύχθη» για τη ΝΔ με 107 ναι

Ρεύμα: Σε επίπεδα προ κρίσης τα τιμολόγια του Μαρτίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ