H Charles Schwab Corp., φαινομενικά, δε θα έπρεπε να επηρεαστεί από την τρέχουσα τραπεζική κρίση. Η εταιρεία δεν έχει υπερβολική έκθεση σε κρυπτονομίσματα όπως η Silvergate Capital ή η Signature Bank, ούτε σε venture capitals και startups όπως η Silicon Valley Bank. Λιγότερο από το 20% των καταθετών στην Charles Schwab ξεπερνούν το εγγυημένο όριο καταθέσεων της FDIC των $250.000, σε αντίθεση με το 90% της SVB. Με 34 εκατομμύρια λογαριασμούς, στρατιά αναλυτών και ειδικών διαχειρίζονται πάνω από $7 τρισ. περιουσιακών στοιχείων, ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα assets των τοπικών τραπεζών.

Τα ερωτήματα τα οποία εγείρονται για την εταιρεία, όμως, φαίνεται πως δεν έχουν απαντηθεί ακόμα.

Όσο εξελίσσεται η κρίση, οι επενδυτές φαίνεται πως ανακαλύπτουν όλο και περισσότερους κινδύνους. Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες της Westlake, για παράδειγμα, άγγιξαν τα $29 δισ. πέρυσι. Τα υψηλά επιτόκια, από την άλλη, οδηγούν πολλούς καταθέτες σε μεταφορά των χρημάτων τους από την Schwab, υποσκάπτοντας τον ισολογισμό της επιχείρησης. 

Πρόκειται για άλλη μία ένδειξη πως η απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει πιάσει τον χρηματοοικονομικό τομέα απροετοίμαστο μετά από δεκαετίες μειωμένων επιτοκίων. Οι μετοχές της Schwab έχουν απολέσει πάνω από το 25% της αξίας τους από τις 8 Μαρτίου, ενώ πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τα εταιρικά κέρδη της εταιρείας θα αποδειχθούν απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morningstar, Μάικλ Γουόνγκ, «τώρα πια συνειδητοποιούμε πως η εταιρεία θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε πολύ πιο προσεκτικές επενδύσεις».

Ο CEO της Charles Schwab Corp., Ουώλτ Μπέτινγκερ και ο ιδρυτής της Τσάρλς Σουάμπ, από την πλευρά τους, έχουν τονίσει πως η εταιρεία είναι υγιής και μπορεί να αντέξει περαιτέρω μεταβλητότητα.

«Η επιχείρησή μας είναι σταθερή και η προσήλωση στα στοιχεία επί χάρτου θα ήταν παραπλανητική, αφού οι απώλειες αυτές μπορεί να μην πραγματοποιηθούν ποτέ. Υπάρχει αρκετή ρευστότητα για να καλυφθεί το 100% των καταθέσεων της τράπεζάς μας», τόνισε ο Μπέτινγκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως η τράπεζα θα μπορούσε, επίσης, να προχωρήσει σε δανεισμό από την Federal Home Loan Bank για να καλύψει οποιεσδήποτε πιθανές ελλείψεις χρηματοδότησης.

Η ευρύτερη κρίση φαίνεται πως έχει αρχίσει να περιορίζεται, δεδομένης της εξαγοράς μεγάλου μέρους των assets της SVB από την First Citizens BancShares Inc., η οποία έχει τονώσει τις αγορές. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της Schwab έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 42% από το υψηλό του Φεβρουαρίου του 2022, ένα μήνα πριν την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης της Fed.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αφού διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες η οποία είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία διαμεσολάβησης της αγοράς (brokerage). Τα δύο σκέλη αυτά είναι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ευάλωτα στις αυξομειώσεις των επιτοκίων.

Όπως και η SVB, η Schwab είχε προχωρήσει σε αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων με χαμηλές αποδόσεις το 2020 και το 2021, κάτι το οποίο οδήγησε σε σημαντική έκθεση μετά από την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Πριν από τρία χρόνια, ο τραπεζικός όμιλος της Schwab δεν είχε μη πραγματοποιηθείσες απώλειες λόγω μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία θα κρατούσε μέχρι την ημερομηνία ωρίμανσής τους. Τον περασμένο Μάρτιο, οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες αυτές άγγιξαν τα $5 δισ, πριν αυξηθούν στα $13 δισ. στα τέλη του έτους.

Η εταιρεία μετέτρεψε mortgage-backed securities συνολικής αξίας $189 δισ. από AFS (διαθέσιμα προς πώληση) σε ΗTM (διακρατούμενα μέχρι τη λήξη) πέρυσι, κάτι το οποίο θα προστατεύσει το μετοχικό της κεφάλαιο από τις μη πραγματοποιηθείσες απώλειες αυτές.

«Προέβλεψαν την αύξηση των επιτοκίων», τόνισε ο καθηγητής λογιστικής Στίβεν Ράιαν του New York University Stern School of Business, προσθέτοντας πως «δε γνώριζαν, μεν, τη διάρκειά τους ή το τελικό μέγεθός τους, αλλά προστάτευσαν τα ίδια κεφάλαιά τους».

Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» της Schwab ο οποίος προκαλείται από τα αυξημένα επιτόκια οφείλεται στη ρευστότητα. Η εταιρεία «εκκαθαρίζει» μετρητά από τους επενδυτικούς της λογαριασμούς, τροφοδοτώντας την τράπεζά της, η οποία μπορεί να τα επενδύσει εκ νέου σε προϊόντα υψηλότερων αποδόσεων. Το 51% των καθαρών εσόδων της Schwab πέρυσι βασίστηκε στα καθαρά έσοδα από τόκους. Μετά από ένα έτος ολοένα και αυξανόμενων επιτοκίων, οι επενδυτές μελετούν νέους τρόπους χρήσης των μετρητών τους. Πολλά funds των χρηματαγορών προσφέρουν 4% τόκους, ενώ η Schwab προσφέρει μόλις 0,45%, αυξάνοντας τις εκροές από την εταιρεία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για την αντιστάθμιση του χάσματος αυτού, ο τραπεζικός όμιλος της Schwab δανείστηκε $12,4 δισεκατομμύρια από το σύστημα FHLB (Federal Home Loan Banks) το 2022, με δυνατότητα συνολικού δανεισμού $68,6 δισ. Φέτος, η Schwab έχει δανειστεί $13 δισ. 

Οι αναλυτές έχουν μελετήσει από κοντά τα δεδομένα αυτά, με τους ειδικούς των Barclays και Morningstar να έχουν μειώσει την τιμή-στόχο της μετοχής της Schwab τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο ο Μπέτινγκερ, όσο και ο ίδιος ο Σουάμπ τόνισαν πως «η μακρά ιστορία του οικονομικού συντηρητισμού της εταιρείας θα μας βοηθήσει να βρούμε διέξοδο από την τρέχουσα, γενικευμένη κρίση, όπως έχουμε κάνει και τα τελευταία 50 χρόνια».

Διαβάστε ακόμη

Στις 3 Απριλίου θα σφυρίξουν τα επιβατικά τρένα για το Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Στέφεν Ντουκ (Moody’s): «Τι θα κρίνει την απόφαση να αναβαθμίσουμε την Ελλάδα» (pics)

Τα φρέσκα γκάλοπ, το ορφανό κότερο, οι φήμες για την αναβάθμιση και οι υπογραφές για Άκτωρ