H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της που ολοκληρώνεται απόψε, αλλά οι παράγοντες της αγοράς εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας αιφνιδιαστικής αύξησης, καθώς η υπομονή απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό εξαντλείται.
Τα στελέχη της Fed έχουν διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα φέτος, περιμένοντας να υποχωρήσουν οι προσωρινές πιέσεις στις τιμές που οφείλονται στους δασμούς και στον πόλεμο στο Ιράν. Ωστόσο, αυξάνεται η ανησυχία ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει τον στόχο του 2% της Fed, εκτός αν χρησιμοποιηθούν υψηλότερα επιτόκια για να περιοριστεί η ζήτηση.
Η αβεβαιότητα της αγοράς μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στον πρόεδρο Κέβιν Γουόρς, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την παλαιότερη πρακτική να προσφέρει ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Ο νέος επικεφαλής της Fed έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά δεν έχει υποδείξει αν υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων για να το επιτύχει.
«Ανεξάρτητα από το τι πιστεύετε ότι θα κάνουν και από το τι τελικά θα κάνουν, αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Στίβεν Στάνλεϊ, επικεφαλής αναλυτής για τις ΗΠΑ στην Santander US Capital Markets.
«Πράγματι, πλησιάζουμε τη συνεδρίαση με εύλογη αβεβαιότητα. Αν και εκτιμώ ότι θα αναβάλουν την αύξηση τον Ιούλιο, πιστεύω ότι υπάρχει σίγουρα μια μη αμελητέα πιθανότητα να προχωρήσουν σε αυτήν», συμπλήρωσε.
Όπως συνηθίζεται, η Fed θα δημοσιεύσει δήλωση, ενώ ο Γουόρς έχει προγραμματίσει να δώσει τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση 30 λεπτά αργότερα.
Πιθανότατα θα κληθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την οικονομία και τα επιτόκια, καθώς και για τα σχέδιά του όσον αφορά την εφαρμογή ευρύτερων αλλαγών στην κεντρική τράπεζα.
Η Fed δεν θα δημοσιεύσει οικονομικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για τα επιτόκια σε αυτή τη συνεδρίαση.
Η επιρροή των «γερακιών»
Τα στελέχη της Fed διατηρούν μια στάση αναμονής από τότε που μείωσαν τα επιτόκια σε καθεμία από τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις του 2025. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι προοπτικές τους για τα επιτόκια έχουν υποστεί σημαντική μεταβολή, καθώς η αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε και η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού σταμάτησε.
Πρώτον, ένας αυξανόμενος αριθμός στελεχών της Fed υποστήριξε την κατάργηση της τάσης προς χαμηλότερα επιτόκια στη δήλωση πολιτικής μετά τη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, οι προβλέψεις για τα επιτόκια που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι εννέα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θεωρούσαν ότι θα ήταν απαραίτητη τουλάχιστον μία αύξηση των επιτοκίων φέτος. Και αυτό δεν οφείλεται απλώς στην επίδραση του πολέμου στο Ιράν στις τιμές του πετρελαίου.
Ο διοικητής Κρίστοφερ Γουόλερ— ο οποίος νωρίτερα φέτος ήταν πιο ανήσυχος για την αδυναμία της αγοράς εργασίας — δήλωσε τους τελευταίους μήνες ότι οι πιέσεις στις τιμές διευρύνονται πλέον.
Με αυτό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει την ίδια άποψη.
Με τον Γουόρς να αρνείται να αποκαλύψει τις δικές του απόψεις, η αβεβαιότητα σχετικά με το τι ενδέχεται να κάνει η Fed στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει αυξηθεί.
Η πιθανότητα αύξησης που υποδηλώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των fed funds έφτασε έως και το 40% κατά την περίοδο πριν από τη συνεδρίαση. Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 28 Ioυλίου, οι επενδυτές εκτιμούσαν την πιθανότητα αυτή σε περίπου 35%, ένα σπάνιο επίπεδο αβεβαιότητας την παραμονή μιας συνεδρίασης της Fed.
Μια αύξηση θα ενίσχυε την αξιοπιστία του Γουόρς, δήλωσε ο Ντέρεκ Τανγκ, αναλυτής στη Monetary Policy Analytics.
Θα έδειχνε ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την επανειλημμένη δέσμευσή του να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, προσέθεσε.
Η διατήρηση των αμετάβλητων επιτοκίων ενέχει τον κίνδυνο να εδραιωθεί η φήμη ότι «υπάρχουν μόνο λόγια και όχι πράξεις», ανέφερε ο Τανγκ.
Ωστόσο, μια εκπληκτικά ευνοϊκή έκθεση για τις τιμές καταναλωτή τον Ιούνιο θα συμβάλει στην υποστήριξη της απόφασης να αναβληθεί η αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Γουόρς ενδέχεται να υποστηρίξει ότι οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πορεία του πληθωρισμού.
Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, οι παρατηρητές της Fed θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο κοντά έφτασε η FOMC στο να υποστηρίξει μια αύξηση.
Η αυξανόμενη ανησυχία για τον πληθωρισμό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θα διαφωνήσουν. Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων συγκαταλέγονται η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Μπεθ Χάμακ.
Διαβάστε ακόμη
Αποταμιεύσεις χωρίς απόδοση: Το χάσμα Ελλάδας – Ε.Ε. παραμένει (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.