Το Χονγκ Κονγκ εγκαινίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που επιτρέπει τις πληρωμές με ψηφιακά γουάν μέσω μεγάλων κινεζικών τραπεζών, το πρώτο παράδειγμα ανάπτυξης του κινεζικού ψηφιακού νομισματικού προγράμματος εκτός της ηπειρωτικής χώρας.

Οι κάτοικοι της πόλης μπορούν πλέον να δημιουργούν ψηφιακά πορτοφόλια γουάν με την Bank of China, την Bank of Communications, την China Construction Bank και την Industrial and Commercial Bank of China για να κάνουν πληρωμές στην ηπειρωτική Κίνα, όπως ανέφερε η de facto κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της.

Τα ψηφιακά πορτοφόλια μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας αριθμό κινητού τηλεφώνου από το Χονγκ Κονγκ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της ευρύτερης περιοχής καθώς και σε άλλες περιοχές όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα πιλοτικά.

Οι χρήστες μπορούν να «γεμίζουν» τα ψηφιακά τους πορτοφόλια χρησιμοποιώντας το τοπικό σύστημα άμεσων πληρωμών, γνωστό ως FPS.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κεντρική τράπεζα της Κίνας για να επεκτείνουμε σταδιακά την εφαρμογή του e-CNY, να εμπλουτίσουμε το φάσμα των λειτουργιών και να προωθήσουμε την αποδοχή του ψηφιακού γουάν από περισσότερους εμπόρους λιανικής τόσο στο Χονγκ Κονγκ όσο και στην Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ (HKMA), Έντι Γιούν, σε πρόσφατη δήλωσή του.

Το Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο μέρος εκτός της ηπειρωτικής Κίνας στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να δημιουργήσουν ψηφιακά πορτοφόλια e-CNY, σύμφωνα με την HKMA.

Η Κίνα έχει διαθέσει ψηφιακά πορτοφόλια γουάν σε περίπου 260 εκατομμύρια χρήστες από τότε που ξεκίνησε πιλοτικά το e-CNY – ένα άλλο όνομα για το ψηφιακό γουάν – σε μερικές ηπειρωτικές κινεζικές πόλεις το 2020, σύμφωνα με το Atlantic Council. 

Οι προκλήσεις για την υιοθεσία του ψηφιακού νομίσματος περιλαμβάνουν τη δημοφιλία των πλατφορμών ηλεκτρονικών πληρωμών όπως το Alipay και το WeChat Pay, καθώς και τις ανησυχίες όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι κινεζικες αρχές πιέζουν ως προς τη διεύρυνση του μεριδίου του γουάν στην παγκόσμια αγορά πληρωμών.

Σε σχέση με πέρυσι, το συνολικό ποσό των πληρωμών που διακανονίστηκαν σε γουάν αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Swift.

Οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά πορτοφόλια γουάν για να πραγματοποιούν αγορές στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ο Χάουαρντ Λι, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HKMA. 

Οι χρήστες ψηφιακών πορτοφολιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ θα υπόκεινται σε ετήσια σωρευτικά όρια πληρωμών ύψους 50.000 γουάν.

Η επίσημη έναρξη του project του ψηφιακού γουάν στο Χονγκ Κονγκ λαμβάνει χώρα καθώς η πόλη προσπαθεί να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο κόμβο ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2022 και περιλαμβάνει ένα καθεστώς αδειοδότησης για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και την πρόσφατη αδειοδότηση των χρηματιστηριακών αμοιβαίων κεφαλαίων (spot ETFs) που επενδύουν απευθείας στα token του bitcoin και του ether.

Το 2023, η Κίνα εκτέλεσε διασυνοριακό διακανονισμό σε e-CNY για πρώτη φορά σε διάφορα εμπορεύματα, σύμφωνα με σημείωμα του Bloomberg Intelligence. 

Η PetroChina Co. αγόρασε ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού χρησιμοποιώντας e-CNY τον Οκτώβριο, ενώ η Bank of China διευκόλυνε τον πρώτο διακανονισμό σε σιδηρομετάλλευμα ύψους 24 εκατομμυρίων γουάν (3,3 εκατομμυρίων δολαρίων) και τον πρώτο διακανονισμό σε χρυσό αξίας 100 εκατομμυρίων γουάν τον Δεκέμβριο.

Το Bloomberg Intelligence ανέφερε, επίσης, πως η Κίνα άρχισε να συμπεριλαμβάνει τα e-CNY στα στοιχεία της για την προσφορά ρευστού χρήματος M0 από τον Δεκέμβριο του 2022, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να αναφέρει ότι τα e-CNY ανέρχονταν σε 16,5 δισεκατομμύρια γουάν στο τέλος Ιουνίου 2023, αντιπροσωπεύοντας το 0,16% του M0.

Διαβάστε ακόμη

Ναυτιλία: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2024

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η μεζονέτα του Π. Νίκα στην Τήνο – Στα αζήτητα η βίλα του “Mr. Sea Satin” στη Μύκονο (pics)

Politico: Ποια είναι τα φαβορί για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ