Στα νοτιοανατολικά του Δέλτα του ποταμού Okavango στην Μποτσουάνα, ένα παρακλάδι της δυναστείας εξορύξεων της οικογενείας Λούντιν προσπαθεί να ανακαλύψει το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου.

H Lucara Diamond Corp. έχει επεκτείνει το ορυχείο Karowe κατά 800 μέτρα έτσι ώστε να καταφέρει να συνεχίσει να ανακαλύπτει τους πολύτιμους λίθους των 1.000 καρατίων για τους οποίους έχει γίνει γνωστή. Παρ’ όλα αυτά, η επένδυση των $550 εκατομμυρίων είναι μείζονος σημασίας σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής της εταιρείας.

Η Lucara προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πωλούνται τα διαμάντια, προκαλώντας πρόβλημα στον κολοσσό της βιομηχανίας De Beers. Η θυγατρική της Anglo American Plc η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πολύτιμων λίθων στην Μποτσουάνα βρίσκεται σε διαμάχη με την κυβέρνηση της χώρας όσον αφορά τη μοιρασιά των εσόδων από την πώληση των λίθων. Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα έχει επιλέξει το παράδειγμα της Lucara, προωθώντας το αφήγημα για αλλαγή του τρόπου πώλησης των διαμαντιών.

Η εταιρεία της δυναστείας Λούντιν πουλά το 1/4 των λίθων της μέσω μεθόδου την οποία εισήγαγε στην αγορά η De Beers: οι επεξεργαστές λίθων μελετούν τα πακέτα διαμαντιών πριν προχωρήσουν σε προσφορά αγοράς.

Το μεγαλύτερο μέρος των λίθων της, όμως, γνωστά και ως «specials» αφού ξεπερνούν τα 10,8 καράτια, υπόκεινται σε συμφωνία με την HB Antwerp. Γι αυτά, η εταιρεία θέτει τιμές επεξεργασμένων και όχι ανεπεξέργαστων διαμαντιών, κάτι το οποίο σημαίνει και μεγαλύτερα κέρδη για την κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της HB Antwerp, Ράφαελ Παψιμέντοφ «το μοντέλο αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς. Προσφέρει διαφάνεια και αξία. Ενισχύει τόσο την εξορυκτική όσο και το ίδιο το κράτος».

Το μοντέλο αυτό, όμως, περιπλέκει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της De Beers και της Μποτσουάνα, δεδομένων των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για επιμήκυνση του 50ετούς συμφώνου συνεργασίας τους. Ο Πρόεδρος της χώρας Μογκουίτσι Μασίσι εξήρε τη συμφωνία μεταξύ της Lucara και της HB Antwerp, ενώ απείλησε πως θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με τη De Beers.

Αυτό θα αποδειχθεί δυσκολότερο από το αναμενόμενο, όμως, εάν κανείς αναλογιστεί πως η παραγωγή της Lucara από το ορυχείο Karowe άγγιξε τα 336.000 καράτια πέρυσι, με έσοδα $213 εκατ. Σε αντίθεση, το ορυχείο της θυγατρικής της De Beers, Debswana, το οποίο διαχειρίζονται από κοινού η κυβέρνηση της χώρας και η De Beers παράγει 22 εκατομμύρια καράτια, ενώ τα ετήσια έσοδά του άγγιξαν τα $4,6 δισ. Η κυβέρνηση λαμβάνει το 80% των εσόδων αυτών.

Παράλληλα, η διαχείριση και εύρυθμη λειτουργία του ορυχείου της Debswana απαιτεί τεράστια κεφάλαια τα οποία μπορούν να προσφέρουν μόνο οι μεγαλύτερες εξορυκτικές. Η επέκταση του μεγαλύτερου ορυχείου του κόσμου Jwaneng, για παράδειγμα, θα κοστίσει $1,2 δισ., ενώ παρόμοια επέκταση προγραμματίζεται και για το ορυχείο Orapa. Για την επέκταση του Jwaneng σε βάθος δεκαετιών, θα πρέπει να γίνει επέκταση ορυχείου η οποία θα κοστίσει συνολικά $5 δισ. 

Αν και η Lucara δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη De Beers, τα μεγαλύτερά της διαμάντια έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Το 2019 ανακάλυψε το «Sewelo» των 1.758 καρατιών. Ο πολύτιμος λίθος, ο οποίος ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι μετά το νοτιοαφρικανικό «Cullinan», μετατράπηκε σε γραμμή πολυτελών κοσμημάτων από τη Louis Vuitton. Δύο χρόνια αργότερα, η Lucara ανακάλυψε ένα λίθο 1.175 καρατιών ενώ το 2015 ανακάλυψε το διαμάντι των 1.109 καρατιών «Lesedi la Rona», το οποίο οδήγησε σε ράλι των μετοχών της κατά 34%.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί, πια, την τεχνολογία XRT, σκανάροντας τα ορυχεία για την εύρεση μεγάλων διαμαντιών τα οποία δε θα υποστούν ζημιές κατά τη διάρκεια της εξόρυξής τους.

Διαβάστε ακόμα

Επιτόκια καταθέσεων: Παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη – Τα νέα προϊόντα και τα «ψιλά» γράμματα (πίνακες + γράφημα)

Ροζέρ Ζανιέ: Ο ανήσυχος entrepreneur και το ροζέ «διαμάντι» της Προβηγκίας (pics)

Γιώργος Προκοπίου: Στα χέρια του -και επίσημα- τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά