Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των τεχνολογικών startups στην Ευρώπη μέσω ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 45 δισ ευρώ αλλά και βελτίωσης των συνθηκών για τους ιδρυτές και τους εργαζόμενους των νεοφυών επιχειρήσεων μετά τις ΙΡΟ (αρχικές δημόσιες προσφορές).

Το EU Listing Act θα «επιτρέψει στους ιδρυτές στο να κρατήσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους μετά τις ΙPO», σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

H E.E. έχει περιορισμένο αριθμό deep-tech εταιρειών σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Κομισιόν ανέφερε πως σε αυτό παίζει ρόλο το γενικότερο συναίσθημα αποφυγής επικίνδυνων επενδύσεων των ευρωπαϊκών VC.

«Η Ευρώπη πρέπει να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών για τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας», ανέφερε η Mariya Gabriel, Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε., προσθέτοντας πως «η αύξηση των επενδύσεων ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις αποτελεί έναν εκ των κύριων στόχων μας, με απώτερο σκοπό τη μεταφορά των εδρών των εταιρειών αυτών στην ευρωπαϊκή επικράτεια».

Το στρατηγικό πλάνο της Κομισιόν συμπεριλαμβάνει την πρόταση για το Listing Act το οποίο θα διευκολύνει τις ΙΡΟ, πρόγραμμα για τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προώθηση της καινοτομίας και της πειραματικής τεχνολογίας, δημιουργία ενός πλαισίου στο οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να απολαμβάνουν ελαστικούς κανονισμούς και δημιουργία ενός working group το οποίο θα βοηθά τις startups στην προσφορά μετοχικών options σε νέους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ε.Ε. φαίνεται πως χάνει προς στιγμήν «την παγκόσμια κούρσα για προσέλκυση ταλέντων», με τους ακαδημαϊκούς και τους ερευνητές να επιλέγουν την εργασία στις ΗΠΑ. Γι αυτόν το λόγο, η Κομισιόν θα λανσάρει νέο πρόγραμμα για την προσέλκυση 1 εκατομμυρίου εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας, βασιζόμενο σε 20 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω από ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα, θα προωθήσει τη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών-μελών για την παροχή startup visas σε νέους εργαζόμενους του συγκεκριμένου τομέα.

Επιπροσθέτως, η Κομισιόν αποσκοπεί στον ίσο καταμερισμό των νεοφυών αυτών επιχειρήσεων σε όλα τα κράτη-μέλη έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανισότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αυτών (10 δισ.) θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ 170 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τα σχετικά ταμεία έρευνας και συνοχής της Ε.Ε.

Τέλος, η Κομισιόν αποσκοπεί στο λανσάρισμα δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής ισότητας στον τομέα των τεχνολογικών startups.

Διαβάστε ακόμη

Φυσικό αέριο: Ο εφιάλτης των ελλείψεων σηκώνει στο πόδι όλη την Ευρώπη

Έρχεται η «χρυσή λίστα» δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ

Ο ανασχηματισμός, ο «ζαβολιάρης» εφοπλιστής, τα χρυσά ακίνητα του ΟΤΕ, η EDF, η ΔΕΗ και η Ευρώπη Ασφαλιστική