Οι μοχλευμένες κινήσεις που ανησυχούν τις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως τράβηξαν την προσοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτή γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στην περιοχή.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι μια ομάδα offshore αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου έχει αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων repos, γεγονός που υποδηλώνει την αυξανόμενη χρήση των λεγόμενων basis trades. 

Η στρατηγική αυτή, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις διαφορές τιμών μεταξύ προθεσμιακών συμβολαίων και ομολόγων, έχει τεθεί υπό έλεγχο στις ΗΠΑ, αφού συνέβαλε στην αναταραχή της αγοράς κατά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα το 2020.

Τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν ως επί το πλείστον την έδρα τους στα Νησιά Κέιμαν και κατέχουν πάνω από το ήμισυ των θέσεων των επενδυτικών κεφαλαίων σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει το Bloomberg, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητας των επενδυτικών κεφαλαίων εκτός Ε.Ε. στην αγορά κρατικών repos της περιοχής.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τη δυνητική απειλή που συνιστά η στρατηγική αυτή, σημειώνοντας ότι διεξάγεται σε μικρότερη κλίμακα και με πιο ισορροπημένες καθαρές θέσεις σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης από ό,τι στις ΗΠΑ. 

Αυτό μπορεί να αντανακλά παράγοντες όπως οι μικρότερες στρεβλώσεις της αγοράς που απαιτούνται για να αποδώσει η στρατηγική και το υψηλότερο κόστος του αρμπιτράζ, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησαν επίσης ότι άλλες επενδυτικές στρατηγικές των hedge funds θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αυτές περιλαμβάνουν μοχλευμένες συναλλαγές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σπιράλ τιμών καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν τα στοιχήματα που τείνουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Οι συναλλαγές με μόχλευση «συνδέονται με υψηλότερους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από ό,τι οι συναλλαγές των basis trades», ανέφεραν οι αναλυτές της ΕΚΤ.

«Οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να ενισχυθούν, εάν οι εν λόγω οντότητες αντιμετωπίσουν πιέσεις ρευστότητας στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ», συμπλήρωσαν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

UBS για ευρωπαϊκές μετοχές: Ώθηση στις αποτιμήσεις θα φέρει η μείωση των επιτοκίων (γράφημα)

Επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ – Ποια δάνεια θα ωφεληθούν

ΣΤΑΚΟΡ ΑΒΕΕΑ: Το…disaster story και το σφυρί για το μεγάλο ακίνητο στη Λ. Αθηνών με «πήχη» τα 19,5 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ