Ένα σημαντικό μερίδιο της παραγωγής τους σε φορητούς υπολογιστές (notebooks), πιθανότατα το 30%, σκέπτονται να μεταφέρουν εκτός Κίνας οι δυο μεγάλοι κατασκευαστές στον κόσμο, η Hewlett – Packard και η Dell Technologies.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei Asian Review, που δεν κατονομάζει τις πηγές, οι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να απεμπλακούν από τις συνέπειες μιας επικείμενης επιβολής δασμών σε εισαγόμενα είδη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Amazon, η Sony και η Nintendo αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν την παραγωγή από τις «πασιχνιδοκονσόλες» και τα έξυπνα ηχεία που κατασκευάζουν μακριά από την Κίνα.

Τον κατάλογο των εταιρειών , σύμφωνα με τον Nikkei, συμπληρώνουν η Lenovo , η Acer και η Asustek, που προσπαθούν να ερευνήσουν και αυτές εναλλακτικές λύσεις.

Τόσο οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ όσο και οι ξένες αναζητούν τρόπους να ανακατευθύνουν την παραγωγή τους μακριά από την Κίνα, καθώς ο Τραμπ έχει υπό σκέψη να θέσει τιμωρητικούς δασμούς ώστε να μπορεί να διαπραγματευθεί φιλικότερους εμπορικούς όρους.

Ενα παράδειγμα είναι αυτό της Google η οποία ήδη μετέφερε την παραγωγή της σε μητρικές πλακέτες στην Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να έχει αποφύγει δασμούς 25%.

Πάντως κανείς από τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων εταιρειών δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σημειώνεται ότι και η Apple έχει αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει την παραγωγή της από την Κίνα. Μάλιστα, όπως είχαν αναφέρει εκπρόσωποι της Foxconn, συνεργάτιδας εταιρείας της Apple, μπορεί όλη η παραγωγή των iPhones να γίνεται εκτός Κίνας, κάτι που ακόμα, όμως, η Apple δεν έχει ζητήσει.