Πράσινο φως έδωσαν οι μέτοχοι της Tesla στο πακέτου αμοιβών 56 δισ. δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Έλον Μασκ αλλά και  για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στο Τέξας.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που ανακοινώθηκαν στην ετήσια συνέλευση της Tesla στο Όστιν την Πέμπτη, ενισχύουν τη θέση της εταιρείας καθώς προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση δικαστηρίου του Ντελαγουέαρ του Ιανουαρίου για ακύρωση του πακέτου option μετοχών του 2018.

Αν και η ψηφοφορία δεν αντικαθιστά την απόφαση του δικαστηρίου, η επικύρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για να πεισθεί το δικαστήριο να ανατρέψει ή να τροποποιήσει τη στάση του.

Η ψηφοφορία για την αμοιβή του Μασκ θεωρήθηκε ευρέως ως δημοψήφισμα για την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου και ως απογοήτευση για την εταιρική διακυβέρνηση της Tesla.

Αφού έκλεισαν οι κάλπες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα στο Όστιν, ο Μασκ βγήκε στη σκηνή για να απευθυνθεί σε ένα ενθουσιασμένο πλήθος που φώναζε το όνομά του.

“Συγχαρητήρια Ελον για την αμοιβή που σου υποσχέθηκαν και για τη νέα σου έδρα στο Τέξας”, έγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, στο X. “Καλώς ήρθατε σε μια Πολιτεία που δεν έχει ούτε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ούτε φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων”.

“Γ@μώτο, σας αγαπώ παιδιά”, είπε στο ακροατήριο επιλεγμένων μικροεπενδυτών ο Ελον Μασκ. “Έχουμε την πιο φοβερή βάση μετόχων από κάθε άλλη δημόσια εταιρεία … δεν ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο, αλλά ανοίγουμε ένα νέο βιβλίο”.

Η ψηφοφορία για τις αμοιβές είναι μόνο συμβουλευτική και δεν εγγυάται ότι ο Μασκ θα πάρει τα χρήματά του. Ένας δικαστής του Delaware ακύρωσε το σχέδιο αποζημίωσης του Μασκ για το 2018 τον Ιανουάριο και η Tesla αναμένεται να ασκήσει έφεση. Εάν η έφεση αποτύχει, η μεταφορά της νομικής έδρας της εταιρείας στο Τέξας θα επιτρέψει στο διοικητικό συμβούλιο να αναβιώσει το πακέτο αμοιβών σε μια νέα πολιτεία με δυνητικά ευνοϊκότερα δικαστήρια.

Το πακέτο του 2018, το οποίο εγκρίθηκε με ποσοστό 73% των ψήφων, καθιστούσε τον Μασκ επιλέξιμο για δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών ύψους έως και 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν η Tesla πετύχαινε ορισμένα ορόσημα. Η τρέχουσα αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης ήταν πιο κοντά στα 48,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Πέμπτη, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Dimand: Στα σκαριά δύο νέες mega στρατηγικές συνεργασίες – Τα νέα projects άνω των 100.000 τ.μ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ