Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) πρόκειται σύντομα να ανακοινώσουν τα επικαιροποιημένα μηνιαία στοιχεία τους, λίγες ημέρες μετά από την αντίστοιχη, νέα ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων στοιχείων της US Energy Information Administration (ΕΙΑ). Παράλληλα, οι επενδυτές στην αγορά του χρυσού θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις διακυμάνσεις στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου τη στιγμή που αυτό πλησιάζει υψηλό από τον Αύγουστο του 2020 στα $2.075,47/ουγγιά. 

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Χρυσός

Οι τιμές spot του χρυσού έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας τα $2.000/ουγγιά, δεδομένων των εκτιμήσεων για δημιουργία ύφεσης στην αμερικανική οικονομία λόγω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed. Ο χρυσός, ο οποίος αποτελεί ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής ανασφάλειας, βρίσκεται μόλις $70 υπό του ρεκόρ του από τον Αύγουστο του 2020 αλλά πλησιάζει δύο τεχνικά άκρα τα οποία ενδέχεται να προμηνύουν διόρθωση των τιμών του.

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο ιδιαίτερα δεδομένης της πρόσφατης, απροσδόκητης απόφασης του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τις αρχές Μαΐου. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των ΟΠΕΚ, ΙΕΑ και ΕΙΑ πρόκειται να παρέχουν περισσότερα στοιχεία όσον αφορά την προσφορά και την πιθανή αύξηση των τιμών. Δεδομένης της ανασφάλειας για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη όπως και τα ερωτήματα τα οποία εγείρονται όσον αφορά τα επιτόκια της Fed, αναμένεται περαιτέρω βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στην αγορά.

Εξορύξεις

Η Glencore Plc προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές της Teck Resources Ltd. να απορρίψουν τις προτάσεις για διαχωρισμό των δραστηριοτήτων εξόρυξης άνθρακα και μεταλλευμάτων της εταιρείας στην ψηφοφορία της 26ης Απριλίου, κάτι το οποίο θα κρατήσει την πρόταση εξαγοράς των $23 δισ. ζωντανή. Η Glencore, πάντως, θα χρειαστεί το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο και τους μετόχους της Teck για να προχωρήσει με το δεύτερο μεγαλύτερο deal στα χρονικά της αγοράς εξορύξεων του Καναδά. Σημειωτέον πως πολλές από τις εξορυκτικές εταιρείες της χώρας έχουν εξαγοραστεί από πολυεθνικούς κολοσσούς τα τελευταία χρόνια.

Εκπομπές αερίων

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την αυστηρότερη δέσμη μέτρων κατά της ρύπανσης του περιβάλλοντος από νέα αυτοκίνητα και ελαφρά φορτηγά, αν και δε θα επιβάλλει την απαγόρευση πώλησης βενζινοκίνητων οχημάτων. Τα νέα στάνταρ της αμερικανικής κυβέρνησης τα οποία θα ανακοινωθούν από την αμερικανική Environmental Protection Agency θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα για τις εκπομπές αερίων οχημάτων τα οποία θα παραχθούν από το 2027-2032. Αν και η υιοθεσία των ηλεκτρικών οχημάτων πρόκειται να ενισχυθεί στις ΗΠΑ, τα δεδομένα του BloombergNEF υποδεικνύουν πως η ανάπτυξη της αγοράς αυτής ενδέχεται να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα λόγω της μερικής αναστολής φοροελαφρύνσεων προς τους καταναλωτές  που αποσκοπούν στην αγορά EVs.

LNG

Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της βορειοανατολικής Ασίας και της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν περιορίσει το ενδιαφέρον τους για αγορά φορτίων, δεδομένων των υψηλών αποθεμάτων λόγω του ηπιότερου από τον αναμενόμενο χειμώνα. Αυτό επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες αγορές να αυξήσουν τις εισαγωγές τους. Οι συνδυασμένες εισαγωγές της Ινδίας, της Ταϊλάνδης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής άγγιξαν τα 3,76 εκατ. τόνους τον προηγούμενο μήνα, υψηλό από τον περασμένο Αύγουστο. Οι αυξημένες ροές ενδέχεται να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών και να περιορίσουν το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη

IIF: Πόσο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες – Τα διδάγματα από SVB και Credit Suisse

Βακάκης: Το …«επιθετικό ελικόπτερο» της Jumbo, το 1 δισ. και το πάρτι που θα τελειώσει απότομα

Η «επέλαση» της Μελόνι στην οικονομία – Ξηλώνει τις διοικήσεις των κρατικών επιχειρήσεων