Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε στενωπό δεδομένης της αβέβαιης ζήτησης και των συνεχιζόμενων κινδύνων στην προσφορά λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης και του κακάο δημιουργούν μία δύσκολη συγκυρία, δεδομένης της επερχόμενης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων., ενώ η τιμή spot του χρυσού έχει ξεπεράσει τα $2.000/ουγγιά για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο εν μέσω των γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Μεταλλεύματα

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, οι άγνωστες οικονομικές εξελίξεις και τα πολλές φορές απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει πολλούς στην επιλογή του χρυσού.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της τιμής spot του χρυσού πέραν των $2.000/ουγγιά οφειλόταν ως επί το πλείστον στην κάλυψη των shorts μετά από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και οι εκροές από ETFs χρυσού συνεχίζονται.

Γεωργικά προϊόντα

Τα futures της ζάχαρης κυμαίνονται σε 12ετές υψηλό τη στιγμή που η αγορά παραμένει αβέβαιη όσον αφορά την προσφορά.

Οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα από την κύρια παραγωγό Βραζιλία δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ οι μειωμένες εξαγωγές από την Ινδία και την Ταϊλάνδη αυξάνουν περαιτέρω τις τιμές.

Σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών κακάο, οι τιμές των γλυκισμάτων και των σοκολατών λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων έχουν προκαλέσει ανησυχία στην αγορά.

Υποκατάστατα κρέατος

Συνεχίζονται τα άσχημα νέα για την βιομηχανία υποκατάστατων κρέατος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Archer-Daniels-Midland Co. την προηγούμενη εβδομάδα, ενδέχεται να μην κατασκευαστεί νέα βιομηχανική μονάδα παραγωγής φυτικής πρωτεΐνης στο Illinois, δεδομένης της περιορισμένης ζήτησης.

Ο πάλαι ποτέ «trendy» τομέας των υποκατάστατων κρέατος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, λόγω των υψηλών τιμών αλλά και των περίεργων υφών και γεύσεων των προϊόντων, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένο πληθωρισμό.

Μεγάλος αριθμός εταιρειών εναλλακτικής πρωτεΐνης κλείνουν, απολύοντας τους εργαζομένους τους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση από venture capital στον τομέα κατέγραψε μείωση της τάξης του 40% πέρυσι σε σχέση με το 2021, κάτι το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί φέτος.

Πετρέλαιο

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε στενωπό δεδομένης της αβέβαιης ζήτησης και των συνεχιζόμενων κινδύνων στην προσφορά λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. 

Ενέργεια

Τα αμερικανικά νοικοκυριά τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα τον φετινό χειμώνα.

Αν και το κόστος θα κυμανθεί στα $4,20/γαλόνι φέτος σε σχέση με το περσινό $4,31/γαλόνι, η σεζόν θα είναι πιο ψυχρή, κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερη χρήση θέρμανσης με ανάλογη αύξηση των εξόδων της τάξης του 8%.

Καλύτερα είναι τα νέα για τους χρήστες προπανίου, ηλεκτρικού ή φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Energy Information Administration.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι γλιτώνουν από τα νέα μέτρα – Τι ισχύει για τα «μπλοκάκια»

Αναδρομικά η αμοιβή έως €3.000 για όσους έχουν ήδη εντοπίσει «μαϊμού» αποδείξεις

Υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα: Σε ποιες περιοχές θα έχουν αναπτυχθεί πριν από το 2030

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ