«Τελειώνουν τα ψέματα» την προσεχή εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες που είναι επιφυλακτικές ως προς την ένταξή τους στον παγκόσμιο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθώς μία σειρά απαραίτητων αποφάσεων αναμένεται να τις… αναγκάσει να αποκαλύψουν τα χαρτιά και τις προθέσεις τους.

Λίγες ημέρες αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FεD) περιόρισε τις προβλέψεις για τη νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Αυστραλία είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν ότι δεν είναι ακόμη αρκετά πεπεισμένοι για τον αποπληθωρισμό ώστε να αρχίσουν οι ίδιοι να μειώνουν το κόστος δανεισμού.

Μία τέτοια εξέλιξη θα επαναβεβαιώσει πώς ο Ιούνιος, που αρχικά είχε προγραμματιστεί ως μήνας έναρξης μιας σειράς μειώσεων των επιτοκίων παγκοσμίως, μπορεί να αποκαλύψει για ακόμη μία φορά την έντονη διστακτικότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Ενώ ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα της G7 που περιόρισε το κόστος δανεισμού στις 5 Ιουνίου, η μείωση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια ημέρα αργότερα, συνοδευόμενη από υψηλότερη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, έδειξε περιορισμένο ενθουσιασμό για περαιτέρω χαλάρωση.

Στην Τράπεζα της Αγγλίας την Πέμπτη, οι επικείμενες εκλογές και ορισμένες παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο για να μειώσει τα επιτόκια.

Οι ομόλογοί τους στην Αυστραλία και στη Νορβηγία, που επίσης συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, δεν βιάζονται επίσης, ενώ οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα εκτιμούν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη μείωση προς το παρόν μετά την τολμηρή κίνησή της τον Μάρτιο να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική πριν από τους γείτονές της.

Οι αποφάσεις αλλού μπορεί να αναδείξουν τα διαφορετικά στάδια των παγκόσμιων νομισματικών κύκλων, με τη Βραζιλία και την Παραγουάη να αναμένεται να διατηρήσουν σε αναμονή το κόστος δανεισμού και τη Χιλή να αναμένεται να επιβραδύνει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν πιο πιθανό να μειώσουν τα επιτόκια. Η BOE είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της τον Ιούνιο ενόψει των βρετανικών εκλογών. Είναι μια πιο δύσκολη απόφαση για την SNB».

Στον υπόλοιπο κόσμο, οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, μια σειρά στοιχείων για την κινεζική οικονομία και τα ποσοστά πληθωρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων για τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα.

ΗΠΑ και Καναδάς

Μία εβδομάδα έπειτα από μια σειρά εκθέσεων που έδειξαν μετριοπαθείς πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα δουν νέα στοιχεία για την καταναλωτική ζήτηση, την αγορά κατοικίας και τη βιομηχανική παραγωγή. Οι αξιωματούχοι της Fed ξαναμπαίνουν επίσης στον κύκλο δημόσιων παρεμβάσεων, έχοντας προβλέψει μόνο μία μείωση των επιτοκίων για το 2024.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που θα μιλήσουν αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνουν τους Thomas Barkin, Susan Collins, Lisa Cook, Mary Daly, Austan Goolsbee, Patrick Harker, Neel Kashkari, Adriana Kugler, Lorie Logan, Alberto Musalem και John Williams.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη αναμένεται να δείξουν ότι οι αγοραστές επαναδραστηριοποιήθηκαν κάπως τον Μάιο μετά την υποχώρησή τους ένα μήνα νωρίτερα. Ξεχωριστά στοιχεία αναμένεται να δείξουν αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας.

Την Πέμπτη, τα στοιχεία για την έναρξη κατασκευής κατοικιών ενδέχεται να δείξουν μια μέτρια αύξηση των κατασκευών του Μαΐου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι κατασκευαστές προσαρμόζονται στις διακυμάνσεις της υποκείμενης ζήτησης, ενώ παραμένουν επιμελείς στα αποθέματα.

Ο περιορισμένος αριθμός καταχωρίσεων στην αγορά μεταπώλησης, σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, επιβαρύνει τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών. Την Παρασκευή, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών αναμένεται να αναφέρει νέα μείωση στις πωλήσεις κατοικιών.

Κοιτάζοντας προς το βορρά, η Τράπεζα του Καναδά θα δημοσιεύσει τα πρακτικά των διαβουλεύσεων που την οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για το πώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατέληξαν στην απόφαση και τις προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 24 Ιουλίου.

Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις για τον πληθυσμό του πρώτου τριμήνου, ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις θα προσφέρουν επίσης νέα στοιχεία για τη δύναμη του Καναδού καταναλωτή.

Ασία

Η εβδομάδα στην Ασία ξεκινά με τον μηνιαίο κατακλυσμό στοιχείων της Κίνας τη Δευτέρα. Τα στοιχεία είναι πιθανό να δείξουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον ετήσιο ρυθμό, ενώ η αύξηση των επενδύσεων πάγιου ενεργητικού διατηρήθηκε σταθερή στο 4,2% και η πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα βάθυνε λίγο.

Μία ημέρα αργότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να διατηρήσει το στόχο της για το επιτόκιο στο 4,35%, με το ενδιαφέρον να πέφτει στο πώς βλέπουν οι αρχές την πορεία του πληθωρισμού μετά την απροσδόκητη αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο.

Ο επιβραδυνόμενος ρυθμός αποπληθωρισμού θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει μια στροφή προς μειώσεις επιτοκίων ή να ωθήσει σε μια νέα αύξηση, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Ο βασικός δείκτης τιμών της Ιαπωνίας αναμένεται να δείξει ότι ο πληθωρισμός καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 2,6% τον Μάιο, διατηρώντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την παραμονή της απόφασης της BOE την Πέμπτη ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή των επενδυτών. Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να δείξει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο του 2% για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια.

Αλλά με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό να είναι πιθανό να διαμορφωθεί πάνω από το 3% και μια προεκλογική εκστρατεία σε εξέλιξη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο. Η επικείμενη απόφασή τους τον Αύγουστο, που θα περιλαμβάνει νέες προβλέψεις, μπορεί να προσφέρει μια πιο κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.


Η απόφαση της SNB θα ανακοινωθεί επίσης την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι διχάζονται εξίσου ως προς το αν οι αξιωματούχοι θα μειώσουν ή όχι το κόστος δανεισμού στη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωσή του. Η διατήρησή τους σε σταθερά επίπεδα θα προστάτευε από τυχόν επιτάχυνση του πληθωρισμού και θα απέτρεπε την υποτίμηση του φράγκου.

Την ίδια ημέρα, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 4,5% για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Οι επενδυτές ενδέχεται να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας και η υψηλότερη πίεση στους μισθούς θα καθυστερήσουν τα σχέδια για μείωση του κόστους δανεισμού, με ορισμένους να προτείνουν να μην αναληφθεί δράση μέχρι το επόμενο έτος.

Στρέφοντας το βλέμμα προς τα ανατολικά, η Ουγγαρία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον πολυετή και πλέον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, αν και η διολίσθηση του φιορινιού μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας να προβεί σε μια τελευταία μείωση του υψηλότερου βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα γίνει την Τρίτη.

Στη Ζώνη του Ευρώ, το σημαντικότερο στοιχείο των δεδομένων είναι πιθανό να είναι η τελευταία σειρά δεικτών PMI για τον Ιούνιο, που δημοσιεύεται την Παρασκευή, η οποία μπορεί να δείξει αν η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής αποκτά ή όχι δυναμική.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν είναι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ,ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν τη Δευτέρα και τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος την Τρίτη.

Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, που θα λάβει χώρα με φόντο την αναταραχή της αγοράς που έπληξε τη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, η οποία θα επιπλήττει τις χώρες της περιοχής για την υπέρβαση του ορίου του ελλείμματος του 3%.

Η χρηματοπιστωτική αναταραχή είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στη Νότια Αφρική την Τετάρτη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,2% τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, η γειτονική Ναμίμπια πρόκειται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 7,75% εν μέσω της επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών καταναλωτή και για να διασφαλίσει τη σύνδεση του νομίσματός της με το ραντ.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα δυναμικής επανεκκίνησης στέλνει ο Μητσοτάκης – Tο τρίπτυχο των προτεραιοτήτων

e-EΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Μπαράζ πληρωμών από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου – Ποιοι πάνε ταμείο

Διαμάντια: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες χώρες παραγωγής τους (λίστα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ