To καταιγιστικό ράλι της αγοράς ομολόγων υποδεικνύει πως οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed έχει τελειώσει. Η συζήτηση, πια, στρέφεται στο πότε οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αυτά και κατά πόσο. 

To ζήτημα είναι εάν η οικονομία θα καταφέρει να προχωρήσει σε μία «ομαλή προσγείωση» ή σε κάτι χειρότερο. Παρ’ όλα αυτά και τα δύο σενάρια υποδηλώνουν μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς προβλέπουν χαλάρωση τουλάχιστον κατά 1,25% το 2024, κάτι το οποίο διευρύνει την πιθανότητα ενός γενικευμένου ράλι.

Αυτό δεν αποκλείει περαιτέρω εξάρσεις μεταβλητότητας. Τα αντικρουόμενα δεδομένα μπορεί, μεν, να εγείρουν αμφιβολίες, ενώ τα στελέχη της Fed είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπενθυμίζουν πως δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε χαλάρωση.

Τα αμερικανικά ομόλογα μπορεί, μάλιστα, να έχουν κινηθεί υπερβολικά γρήγορα, ενώ οι επενδυτές έχουν πληγεί και στο παρελθόν από ένα πρόωρο πίβοτ. Πάραυτα, υπάρχει η αίσθηση πως οι αποδόσεις έχουν κορυφωθεί για τον τρέχοντα κύκλο, ενώ η εξασθένηση των δεδομένων θα οδηγήσει μέρος των $6 τρισ. των χρηματαγορών προς τα ομόλογα δημοσίου μεγαλύτερης διάρκειας.

Ακόμα και μετά από την μείωση των 60 μονάδων βάσης τον περασμένο μήνα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν πάνω από τα χαμηλά τα οποία είχαν επιτευχθεί φέτος λόγω των φόβων για δημιουργία ύφεσης μέσω της χρεοκοπίας τοπικών αμερικανικών τραπεζών.

Τα επερχόμενα, επικαιροποιημένα πληθωριστικά στοιχεία των ΗΠΑ και η έναρξη της τελευταίας συνεδρίασης της Fed για το 2023 αποτελούν τα επόμενα εμπόδια, πέραν της νέας εκτίμησης των στοιχείων της αμερικανικής αγοράς εργασίας αυτή την εβδομάδα.

Σημειωτέον πως, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Fed διαμορφώνει την νομισματική της πολιτική μέσω του dot-plot, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένη αβεβαιότητα στην τρέχουσα αγορά η οποία εκτιμά πρώιμη χαλάρωση.

Όπως αναφέρουν και οι αναλυτές του Bloomberg Economics, «η βασική μας εκτίμηση είναι πως η ανεργία θα αυξηθεί το 2024, φτάνοντας το 5% μέχρι το τέλος του έτους και προκαλώντας μία σχετικά ήπια ύφεση. Πιστεύουμε πως η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Μάρτιο, ενώ η συνολική χαλάρωση το 2024 και το 2025 θα κυμανθεί στις 125 μονάδες βάσης έκαστο. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της RBC BlueBay Asset Management, Μαρκ Ντάουντινγκ, οι αποδόσεις των ομολόγων θα κατευθυνθούν ανοδικά τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των πρόσφατων κινήσεων των επενδυτών.

Βάσει πρόσφατων στοιχείων, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων κυμάνθηκε στο 3,5% τον Οκτώβριο. Αν και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Ντάουντινγκ υποστηρίζει πως η Fed δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική μέχρι το ποσοστό αυτό να μειωθεί υπό του 3%, κάτι το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα το β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον Νοέμβριο

Νέο ράλι για τον χρυσό – UBS: Θα αγγίξει τα $2.250 μέχρι το τέλος του 2024 (πίνακες)

Ξεπαγώνει η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση πριν από τα τέλη του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ