Η τελευταία έρευνα Markets Live Pulse διαπίστωσε ότι περίπου ένας στους δύο ανθρώπους που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα άλλαζε δουλειά -ή θα το είχε ήδη κάνει- αν οι διευθυντές τους απαιτούσαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο. Περισσότεροι από τους μισούς από τους 1.585 ερωτηθέντες παγκοσμίως, στους οποίους περιλαμβάνονται 1.320 επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα και 265 μικροεπενδυτές, προτιμούν μια υβριδική ρύθμιση, ενώ μόνο το 20% περίπου προτιμά να εργάζεται από το γραφείο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο αριθμός των ατόμων που απάντησαν στην έρευνα ήταν πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο των συμμετεχόντων στις πρόσφατες έρευνες της MLIV Pulse, σε μια ένδειξη ότι η επιστροφή στο γραφείο εξακολουθεί να είναι στην κορυφή του μυαλού πολλών επαγγελματιών. Βέβαια, η υπόσχεση ότι θα παραιτηθούν λόγω της υβριδικής εργασίας είναι πιο εύκολο να ειπωθεί υπό το πέπλο της ανωνυμίας παρά να ακολουθηθεί με πράξεις.

Οι επικεφαλής της Wall Street ήταν από τους πιο επίμονους για την επιστροφή στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τον Απρίλιο η JPMorgan Chase & Co  έδωσε τέλος στην εξ αποστάσεως εργασία για τους υπαλλήλους της, λέγοντας ότι πρέπει πλέον να βρίσκονται στο γραφείο κάθε εργάσιμη ημέρα. Η πολιτική αυτή έρχεται μετά τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Τζέιμι Ντιμόν νωρίτερα φέτος ότι η εργασία από το σπίτι «δεν λειτουργεί» για το νεότερο προσωπικό ή τα αφεντικά.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσε πως θα άλλαζε δουλειά εάν τους ζητούνταν να περνούν παραπάνω χρόνο στα γραφεία:

Σύμφωνα με την έρευνα MLIV Pulse, περίπου το 40% των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα δηλώνουν ότι εργάζονται ήδη τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα από το γραφείο τους, αριθμός περίπου διπλάσιος από αυτόν που δήλωσε ότι προτιμά να εργάζεται από το γραφείο.

Αν και ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχει δει απολύσεις στην ίδια κλίμακα με την τεχνολογία ή το λιανικό εμπόριο, μια έκθεση της Challenger, Gray & Christmas, μιας εταιρείας καθοδήγησης στελεχών, δείχνει ότι ο κλάδος έχει περικόψει σχεδόν 37.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός αυξημένος κατά 320% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Goldman Sachs Group επεξεργάζεται τον τρίτο γύρο απολύσεων σε λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς η σύναψη συμφωνιών παραμένει υποτονική. Η Morgan Stanley έχει ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο περικοπών της σε λιγότερο από έξι μήνες.

Παρά αυτές τις απολύσεις υψηλού προφίλ, ο Άντι Τσάλεντζερ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Challenger, λέει ότι η εικόνα για τους επαγγελματίες του τραπεζικού τομέα που αναζητούν εργασία δεν είναι τόσο άσχημη όσο φαίνεται. Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν περίπου 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, μια έκρηξη μισθοδοσίας που ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες και ενίσχυσε την αντίληψη ότι η οικονομική θέση των εργαζομένων παραμένει σχετικά ισχυρή.

«Όταν εξετάζουμε τη συνολική αγορά εργασίας και εξετάζουμε τα χρηματοοικονομικά, η ανεργία παραμένει πραγματικά χαμηλή, ιστορικά χαμηλή», δήλωσε ο Τσάλεντζερ. «Εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες απασχόλησης και οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν. Επομένως, δεν είναι μια απαίσια αγορά εργασίας για να βγει κανείς και να ψάξει».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση MLIV Pulse, οι απολύσεις δεν έχουν επηρεάσει το πόσο συχνά οι άνθρωποι έρχονται στο γραφείο. Μόνο περίπου ένας στους 10 επαγγελματίες της Wall Street δήλωσε ότι οι πρόσφατες απολύσεις τους παρακίνησαν να μπαίνουν συχνότερα.

«Αυτό που θα ήταν πιο δύσκολο θα ήταν να βρουν άλλη δουλειά στον τομέα που να έχει πιο ευέλικτο πρόγραμμα», δήλωσε ο Τσάλεντζερ, «καθώς πολλές από τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες αλλάζουν τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι με ρυθμό». Παρ’ όλα αυτά, περισσότερα από τα δύο τρίτα των τραπεζών προσφέρουν είτε πλήρη ευελιξία είτε μια δομημένη υβριδική ρύθμιση, σύμφωνα με έρευνα της Scoop Technologies, μιας εταιρείας που βοηθά τις εταιρείες να συντονίζουν υβριδικές ομάδες.

«Η μετάβαση από την απαίτηση δύο ημερών στο γραφείο σε τρεις μπορεί να προκαλέσει κάποια γκρίνια, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι αφορμή αποχώρησης», δήλωσε ο Ρομπ Σάντοου, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Scoop. «Αλλά όταν προσπαθούν να περάσουν το όριο των τεσσάρων ημερών, οι εργοδότες μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν τη δυναμική να αλλάζει».

Ακολουθεί διάγραμμα με τα ποσοστά του χρόνου που περνούν οι ερωτηθέντες στα γραφεία:

«Αν πρόκειται για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, πολλοί άνθρωποι θα σηκώσουν το κεφάλι τους και τουλάχιστον θα κοιτάξουν γύρω τους και θα δουν ποιες είναι οι επιλογές τους, ακόμη και αν ένα βραχώδες μακροοικονομικό περιβάλλον τους οδηγεί τελικά στο να παραμείνουν στη θέση τους», είπε.

«Οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά νευρικοί για να δώσουν έστω και ένα ψήγμα όσον αφορά την προσαρμοστικότητα. Σκέφτονται ότι αν δώσουν έστω και μια σπιθαμή, ο εργοδότης μπορεί να συνεχίσει να πιέζει», δήλωσε ο Σάντοου σχετικά με τον αριθμό των ερωτηθέντων στην έρευνα που δήλωσαν ότι θα παραιτούνταν αν τους ζητούσαν να έρχονται περισσότερο. «Έτσι, μπορεί να προκύψει πραγματικά έντονη ρητορική ή αντίδραση σχετικά με την ευελιξία, επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι απλώς ότι θα τους ζητηθεί να έρχονται μια μέρα περισσότερο – αισθάνονται σαν μια πύλη για να τους ζητηθεί να έρχονται με πλήρη απασχόληση».

Προς το παρόν, ο πιο ισχυρός καθοριστικός παράγοντας για το πόσο χρόνο περνούν οι άνθρωποι στο γραφείο φαίνεται να είναι οι πολιτικές της εταιρείας: Περίπου το 86% των επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού τομέα συμμορφώνονται με τις εντολές της εταιρείας τους για το γραφείο. Όσοι δεν πληρούν τις απαιτήσεις λένε ότι τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζουν συνέπειες. Από τους 1.320 επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο 28 δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί επίπληξη από τον προϊστάμενό τους ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού επειδή δεν συμμορφώθηκαν. Πέντε ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν κυρώσεις που σχετίζονται με την αποζημίωση και δύο δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν την απόλυση.

Οι περισσότεροι επενδυτές λένε ότι οι επενδυτικές τους αποφάσεις δεν επηρεάζονται από το αν εργάζονται από το σπίτι ή από το γραφείο. Περίπου το 22% των επαγγελματιών επενδυτών και το 25% των ερωτηθέντων λιανικής δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια και τη συμμόρφωση των επενδύσεων όταν οι συνάδελφοί τους εργάζονται από το σπίτι.

Οι ηγέτες των πόλεων είναι από τους πιο ειλικρινείς που καλούν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο, ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που έχει η εξ αποστάσεως εργασία στο κέντρο της πόλης τους. Η πόλη της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, χάνει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς οι εργαζόμενοι περνούν 30% λιγότερες ημέρες στο γραφείο και, ως εκ τούτου, δίνουν λιγότερες δουλειές στους πωλητές του Μανχάταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg News. Η Νέα Υόρκη, μαζί με το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και τη Φιλαδέλφεια, εξακολουθούν να βλέπουν μια βαθιά μείωση της κίνησης των μεσημεριανών γεύματος τις καθημερινές σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τον πάροχο λογισμικού διαχείρισης εστιατορίων Toast – μια τάση που αποδίδεται τόσο στην υβριδική εργασία όσο και στον πληθωρισμό που ανεβάζει το κόστος του φαγητού έξω.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τα ποσοστά των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως οι συνήθειές τους έχουν αλλάξει μετά την πανδημία:

Η έρευνα της MLIV Pulse έδειξε ότι ακόμη και οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν συνήθως μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από τον μέσο κάτοικο της πόλης, περιορίζουν τις δαπάνες τους τις καθημερινές: Ενώ οι μισοί ανέφεραν ότι οι συνήθειές τους για φαγητό μετά την πανδημία δεν έχουν αλλάξει καθόλου, περίπου το ένα τρίτο συσκευάζει το μεσημεριανό του γεύμα, τρώει φαγητό γραφείου ή πηγαίνει κατευθείαν στο σπίτι χωρίς να παίρνει ποτό μετά τη δουλειά πιο συχνά από ό,τι συνήθιζε.

Η έρευνα σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, η οποία διεξήχθη από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, συγκέντρωσε απαντήσεις από διαχειριστές χαρτοφυλακίου, ερευνητές, στρατηγικούς αναλυτές, οικονομολόγους, traders, επενδυτικούς τραπεζίτες, καθώς και από ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε ακόμη: 

Κατερίνα Κατώπη: Η γυναίκα πίσω από την αερογραμμή που ενώνει τα νησιά της Ελλάδας (pics + vid) 

«Σαρώνουν« τα Αirbnb – Μία από τις καλύτερες χρονιές θα είναι το 2023 (πίνακες)

Τι σημαίνει η επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ