Η αύξηση των πολιτικών προβλημάτων στην Ευρώπη είναι πιθανό να ασκήσει νέες πιέσεις στο ευρώ μετά τις απώλειες των ηγετικών παρατάξεων τόσο στη Γαλλία όσο και τη Γερμανία στις ευρωεκλογές.

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα έναντι του δολαρίου, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπέστησαν ήττες από τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, οδηγώντας τον πρώτο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην πατρίδα του.

Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει νέα μεταβλητότητα στο ευρώ το οποίο βρισκόταν ήδη υπό πίεση μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή, τα οποία προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις ιδιαίτερα στη Γαλλία, δη εάν ο Μακρόν δυσκολευτεί να προωθήσει νέα νομοθεσία δεδομένης της αυξημένης κοινοβουλευτικής ισχύος της ακροδεξιάς.

Οι επενδυτές μπορεί επίσης να αρχίσουν να αμφισβητούν την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για την δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, όπως ανέφερε το στέλεχος της Credit Agricole, Βαλεντίν Μαρίνοφ. 

«Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημαντικό πλήγμα στο εκκολαπτόμενο θετικό κλίμα για το ευρώ που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και στρατηγικής G-10 FX της γαλλικής τράπεζας. «Οποιαδήποτε νέα διεύρυνση των spreads των αποδόσεων των περιφερειακών κρατικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική για το ευρώ».

Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,5% στα 1,0751 δολάρια τη Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα γαλλικά ομόλογα κατέγραψαν μείωση, υποαποδίδοντας των αντίστοιχων γερμανικών.

Τα μοχλευμένα αμοιβαία κεφάλαια είχαν πρόσφατα εκτιμήσει άνοδο για το ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (CFTC).

Το νόμισμα είχε ενισχυθεί κατά περίπου 3% από το χαμηλό Απριλίου πριν από την ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να επικεντρωθούν στο πού θα μπορούσε να κινηθεί η πολιτική στη συνέχεια δεδομένου του ότι ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

Η επακόλουθη έλλειψη καθοδήγησης της ΕΚΤ σημαίνει ότι το ευρώ θα εξαρτηθεί περισσότερο από την εξέλιξη των αμερικανικών μακροοικονομικών στοιχείων και της κίνησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ αναμένεται σύντομα να επικαιροποιήσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια, για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες.

Οι επενδυτές, πια, θα πρέπει να συνυπολογίσουν και την πολιτική αβεβαιότητα στα στοιχήματά τους.

Το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να καταγράψει μείωση στο 1,05 ευρώ/δολάριο το γ’ τρίμηνο, όπως δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, Άλβιν Ταν, προσθέτοντας πως «οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται και πάλι για το ευρώ».

Ο στρατηγικός αναλυτής της Oversea-Chinese Banking Corp, Κρίστοφερ Γουόνγκ, παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις, οι οποίες θεωρεί ότι μπορεί να έχουν έμμεσο αντίκτυπο σε πολιτικές αποφάσεις όπως η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ο εκλογικός κίνδυνος παραμένει ρευστός», δήλωσε. «Η προηγούμενη δεκαετία έχει δείξει ότι η άνοδος του ακροδεξιού συναισθήματος στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει το ευρώ».

Διαβάστε ακόμη

Tριγμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πώς επηρεάζει τις μετοχές ανά κλάδο η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

CNBC: Έντονες πιέσεις στον Σολτς μετά την εκλογική συντριβή από την ακροδεξιά AFD

Γιατί μας νοιάζει που οι λίμνες του Θιβέτ ξεχειλίζουν (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ