Σταθερά αναμένεται να κρατήσει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επιτόκιά της η Fed, αν και θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης τον Δεκέμβριο, δεδομένης της σταθερότητας της οικονομίας.

O επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έχει σηματοδοτήσει πως τα στελέχη της Fed θα προτιμούσαν να αναμένουν την επίδραση της μέχρι τώρα αύξησης των επιτοκίων στην ευρύτερη οικονομία πριν την λήψη περαιτέρω αποφάσεων όσον αφορά το τέλος του κύκλου νομισματικής σύσφιξης.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ακόμα άνω του πληθωριστικού στόχου του 2% και την οικονομική ανάπτυξη να κυμαίνεται κοντά σε υψηλό διετίας, τα στελέχη της Fed θα θελήσουν να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω κινήσεις. 

«Θα πρόκειται για μία επιφυλακτική (hawkish) παύση», ανέφερε ο οικονομολόγος της Jeferies LLC, Τόμας Σάιμονς, προσθέτοντας πως «η οικονομία τα πάει καλά και ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα τον στόχο του. Θα πρέπει να συνεχίσουν το αφήγημα της πιθανής περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων».

Όσο για τους αναλυτές του Bloomberg Economics, Άννα Γουόνγκ, Στούαρτ Πολ, Ελάιζα Γουίνγκερ και Εστέλ Όου, υποστηρίζουν πως «η Fed θα κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά σε αυτή τη συνεδρίαση για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε πως ο Τζερόμ Πάουελ θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αύξησή τους στο μέλλον. Είτε η παύση αυτή θα μετατραπεί σε πραγματικό τέλος είτε όχι, όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες».

Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών δεδομένων, κάτι το οποίο περιορίζει την αναγκαιότητα νέας αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με την Deutsche Bank AG, η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων ενδέχεται να έχει την ίδια επίδραση όπως τρεις αυξήσεις των επιτοκίων 25 μονάδων βάσης. 

Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει τα επιφυλακτικότερα μέλη της FOMC να ανακοινώσουν πως θα περιμένουν περισσότερο όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η FOMC ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μιλά για την τρέχουσα μακροοικονομική κατάσταση, δεδομένης της ανάπτυξης του 4,9% το περασμένο τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της αγοράς εργασίας. 

«Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα κατάσταση αναδεικνύει ελάχιστη ανάγκη για περαιτέρω κινήσεις», ανέφερε η πρώην σύμβουλος της Fed, Έλεν Μιντ, προσθέτοντας πως «η πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης πιθανώς θα αλλάξει για να αντικατοπτρίσει την ισχύ των μακροοικονομικών δεδομένων, δη της αγοράς εργασίας, του πληθωρισμού και της ανάπτυξης».

Ο Πάουελ, πάντως, έχει ήδη μιλήσει για την επιπρόσθετη δυσκολία την οποία προκαλεί η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, ενώ η FOMC ενδέχεται να προσθέσει την κατάσταση αυτή στην ανακοίνωσή της.

Η αντίδραση των αγορών στην απόφαση της FOMC αναμένεται περιορισμένη, αφού η κίνηση θεωρείται λογική και αναμενόμενη και οι περισσότεροι επενδυτές έχουν προσηλωθεί στον κίνδυνο του ελλείμματος των ΗΠΑ και της αναχρηματοδότησής του.

Ο Πάουελ ενδέχεται να ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους εάν αναμένει μία νέα αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, αν και μπορεί εύκολα να απαντήσει πως τα πάντα θα κριθούν από τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση.

«Ο Πάουελ θα αφήσει μία πιθανότητα αύξησης 25 μονάδων βάσης ανοιχτή, αλλά αναμένει περαιτέρω σύσφιξη στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon, Βίνσεντ Ράινχαρτ. 

Παράλληλα ο Πάουελ θα ερωτηθεί γιατί δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων παρά την αύξηση της ανάπτυξης αλλά και του επιπέδου του πληθωρισμού ο οποίος κυμαίνεται πάνω από τον πληθωριστικό στόχο.

«Ο Πάουελ θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια γραμμή την οποία ακολούθησε πριν από δύο εβδομάδες. Ο πρώτος στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού στο 2%, κάτι το οποίο σημαίνει πως ενδέχεται να υπάρξει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων», συμπλήρωσε η Μιντ.

 Διαβάστε ακόμη

Μετρητά τέλος στις συναλλαγές με 4 νέα μέτρα – Έλεγχοι της εφορίας με κάμερες

Το τρολ του ΣΥΡΙΖΑ Πεν Νταλαούρα (ή κατά κόσμον Θάνος-PR expert), ο ελληνοϊταλικός πόλεμος των τρένων, τα δύσκολα στη Vivartia και τα… ανακλινόμενα παράθυρα

Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ