Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η SpareRoom για μια ιστοσελίδα που ταιριάζει ανθρώπους που αναζητούν συγκάτοικους, δείχνουν ότι το μέσο ενοίκιο για ένα μονόκλινο δωμάτιο στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε 1.013 λίρες (1120 ευρώ) τον Αύγουστο. Αυτό είναι διπλάσιο του ρυθμού του πληθωρισμού και 28% υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο των 794 λιρών (920 ευρώ).

Τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων των τελευταίων 15 ετών και η εκτίναξη των τιμών των κατοικιών από την αρχή της πανδημίας έχουν καταστήσει λιγότερο κερδοφόρο για τους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τα ακίνητά τους, ωθώντας πολλούς να τα πουλήσουν. Αυτά τα υψηλότερα κόστη δανεισμού καθιστούν επίσης πιο δύσκολο για τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά ακίνητα να ανέβουν στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγορά ενοικίασης, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τις τιμές ενοικίασης κατοικιών στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (2014 – 2023):

«Τα χρήματα που βγάζουν οι άνθρωποι από το να είναι ιδιοκτήτες δεν είναι αυτά που ήταν πριν από 10 ή 15 χρόνια και οι άνθρωποι ψάχνουν να ανακτήσουν αυτά τα έξοδα με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Ματ Χάτσινσον, διευθυντής της SpareRoom. «Τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί και αυτό επηρεάζει τα στεγαστικά τους δάνεια. Αλλά και απλώς τα περιθώρια για να είναι κάποιος ιδιοκτήτης έχουν διαβρωθεί με διάφορες φορολογικές αλλαγές».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε την Τετάρτη στα μέλη του Κοινοβουλίου ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο που έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην αγορά ενοικίων και αναγνώρισε ότι επηρέασε περισσότερο το «χαμηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο των νοικοκυριών». Ακόμα κι έτσι, είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ήταν απαραίτητες για την ανάσχεση του πληθωρισμού.

Η Ελίζαμπεθ Σθίμαν, η οποία επιβλέπει τη χρηματοπιστωτική πολιτική στην Τράπεζα της Αγγλίας, δήλωσε στην ίδια ακρόαση ότι η ίδια ζει σε ένα νοικοκυριό τεσσάρων γενεών, επειδή «για τους νέους γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρουν κάπου να ζήσουν εντός του προϋπολογισμού που μπορούν να αντέξουν οικονομικά».

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τις αυξημένες τιμές ενοικίων κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Τα στοιχεία για το Λονδίνο δείχνουν την έκταση της κρίσης στην αγορά ενοικίων, η οποία αρχίζει να περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν προσωπικό στην πρωτεύουσα.

Η SpareRoom δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν δωμάτια στο Λονδίνο ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Ο αριθμός του Αυγούστου ήταν 20.000 υψηλότερος από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2019, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων είναι πλέον 10.000 χαμηλότερος.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν 5,7 άτομα που αναζητούν ενεργά κάθε διαθέσιμο δωμάτιο στην πλατφόρμα, αριθμός μειωμένος από το μέγιστο των 8,8 τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι τριπλάσιος από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία.

«Η Νέα Υόρκη ειδικότερα ακολουθεί ένα πολύ παρόμοιο μοτίβο με το Λονδίνο. Η αναλογία ενοικιαστών προς δωμάτια αυξάνεται – αυτή τη στιγμή στο 7,2 – αλλά, όπως και το Λονδίνο, δεν έχει φτάσει στο μέγιστο που είχε το Σεπτέμβριο του 2022», δήλωσε ο Χάτσινσον, σημειώνοντας ότι το μέσο ενοίκιο εκεί είναι 1.181 λίρες (1.375 ευρώ). «Τα πράγματα φαίνονται πιο σταθερά στο Παρίσι, όπου η αναλογία ενοικιαστών προς δωμάτια έχει παραμείνει χαμηλότερη από ό,τι στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη».

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τη ζήτηση διαθέσιμων κατοικιών στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (2014 – 2023):

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων μετατρέπουν διαμερίσματα σε μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης που διατίθενται μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb ως ένας τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματος.

«Η αυξημένη νομοθεσία και η μείωση της φορολογικής ελάφρυνσης που κάποτε ήταν διαθέσιμη για τις πληρωμές υποθηκών ωθεί περισσότερους ιδιοκτήτες σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτά έρχονται σε βάρος των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με τους ενοικιαστές», δήλωσε ο Νέιθαν Έμερσον, διευθύνων σύμβουλος της Propertymark, μιας επαγγελματικής ομάδας που εκπροσωπεί μεσίτες ακινήτων.

«Οι άνθρωποι δεν βγάζουν τα προς το ζην από την ενοικίαση των ακινήτων τους και τα έχουν παρατήσει», δήλωσε ο Χάτσινσον. «Πουλάνε και απομακρύνονται από την αγορά».

 

Ακολουθεί διάγραμμα με τη ζήτηση και τη προσφορά διαθέσιμων κατοικιών για ενοικίαση στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο (2014 – 2022):

«Είχαμε ανθρώπους που μετακινούνται προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον χώρο της Airbnb, επειδή μπορούν να αντισταθμίσουν αυτές τις χρεώσεις τόκων με τα έσοδα από τα ενοίκια», δήλωσε ο Έμερσον. «Κατατάσσεται ελαφρώς διαφορετικά» από τις φορολογικές αρχές.

Ο αριθμός των κατοικιών στο Λονδίνο που καταχωρήθηκαν στην Airbnb αυξήθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Inside Airbnb.

 

Ακολουθεί διάγραμμα με την αύξηση των επιτοκίων δανείων του Ηνωμένου Βασιλείου (Σεπτέμβριος 2022 – Ιούλιος 2023):

Οι αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά πλήττονται περισσότερο από την εκτίναξη των επιτοκίων, με τις αποπληρωμές των ενυπόθηκων δανείων να αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερο από το 40% του μισθού, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 29%, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αυτό δυσκολεύει τους νέους να μετακομίσουν από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στα δικά τους σπίτια.

Ο Μπέιλι πρότεινε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να διακόψουν την ταχύτερη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων τους εδώ και τρεις δεκαετίες, προτείνοντας ανακούφιση για το κόστος των στεγαστικών δανείων. Αλλά αυτό είναι απίθανο να αντιστρέψει τις τρέχουσες τάσεις στην αγορά ενοικίων.

«Προφανώς υπάρχει πάντα μια καθυστέρηση, αλλά θα αρχίσουν οι άνθρωποι να μειώνουν το ενοίκιο;» δήλωσε ο Έμερσον. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί».

 

Ακολουθεί διάγραμμα με την αύξηση των ενοικίων κατοικιών του Λονδίνου άνω των 1000 λιρών (1160 ευρώ):

 

Διαβάστε ακόμη

Έκτακτα μέτρα στήριξης και ανασυγκρότησης 3,5% του ΑΕΠ αλλάζουν τα πάντα στην oικονομία

Οι σκέψεις Μητσοτάκη για κυβερνητικές αλλαγές και restart, ο αυτοφωράκιας και το αφεντικό του Attica Group με τα 670 χιλιάρικα μισθό και ο Ντζανάτος που… κάνει τον Ιταλό!

Ακίνητα: Πακέτο παρεμβάσεων από την κυβέρνηση – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ