Η στεγαστική «έκρηξη» στη Γερμανία φαίνεται να έχει τελειώσει καθώς οι τιμές των κατπικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πάροχος τεχνολογίας στεγαστικών δανείων Europace AG την Πέμπτη, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη υποχώρηση του σχετικού δείκτη από το 2009.

Η πτώση των τιμών στις γερμανικές κατοικίες υπογραμμίζει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να εγκαταλείπει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων. Οι κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας διπλασίασαν ή και τριπλασίασαν το κόστος των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να αποχωρήσουν από την άλλοτε «καυτή» αγορά κατοικιών.

Το ποσό των νέων δανείων για αγορές κατοικιών στη Γερμανία μειώθηκε κατά 30% από τον Ιούλιο, μετά την απόφαση δηλαδή της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2011. Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια άλλες τρεις φορές, ανεβάζοντας το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων στο 2,0% επί του παρόντος από -0,5% πριν από το καλοκαίρι.

Την εν λόγω τάση καταγράφει και ο γερμανικός δείκτης χρηματοδότησης ακινήτων, ο οποίος υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Διαβάστε ακόμη

Ενα ταξίδι ζωής στην Παναμερικάνα των 48000 χιλιομέτρων. Αλάσκα – Αργεντινή: Διασχίζοντας τη ραχοκοκαλιά του πλανήτη

Η ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή κατοικία “D2” στο Ψυχικό – Μια περίκλειστη ιδιωτική όαση στον αστικό ιστό

Η πρώτη gallery αρχιτεκτονικής στην Αθήνα είναι γεγονός