O πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για την αύξηση των τιμών των αγαθών παγκοσμίως, είτε αυτά επρόκειτο για τρόφιμα, είτε για βενζίνη και οδήγησε σε διεθνείς κυρώσεις οι οποίες δημιούργησαν το μεγαλύτερο σοκ τιμών στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.

Ένα χρόνο αργότερα, ο υψηλός πληθωρισμός συνεχίζει και ταλαιπωρεί τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Την ίδια στιγμή, όμως, ο πληθωρισμός στη Ρωσία πλησιάζει τα επίπεδα της Ιαπωνίας, ενώ βρίσκεται υπό των αντίστοιχων επιπέδων των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα δεδομένα, ο ρωσικός πληθωρισμός κυμάνθηκε στο 3,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, μειωμένος σημαντικά από το 11% του Φεβρουαρίου, ενώ κυμαίνεται υπό τον πληθωριστικό στόχο του 4% της ρωσικής κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πούτιν τόνισε πως ο πληθωρισμός στη χώρα ενδέχεται να μειωθεί υπό του 3% τον Απρίλιο.

O Ρώσος ηγέτης έχει πολλάκις καταφερθεί ενάντια των Δυτικών ηγετών, κατηγορώντας τους για τις δικές τους χαλαρές νομισματικές πολιτικές οι οποίες, όπως υποστηρίζει, φταίνε για τον πληθωρισμό.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα παρουσιάζει ο Πούτιν. Τα πληθωριστικά δεδομένα της Ρωσίας οφείλονται ως επί το πλείστον στην περσινή κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου και του πανικού που δημιουργήθηκε στην εγχώρια αγορά. Η περιορισμένη ζήτηση και οι φόβοι των Ρώσων καταναλωτών όσον αφορά τα καταναλωτικά τους έξοδα έχουν περιορίσει τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics, Αλεξάντερ Ισάκοφ, «η μείωση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση είναι πλασματική και οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση του ρουβλίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Αναμένουμε πως η ισχνή ισοτιμία του νομίσματος, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η πιθανή μείωση της σοδειάς των σιτηρών θα ωθήσουν τον πληθωρισμό της χώρας σε νέα υψηλά τους επόμενους μήνες».

Οι κίνδυνοι

Οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες και οι σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού λόγω της επιστράτευσης που έχει διατάξει το Κρεμλίνο ασκούν ήδη πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα λόγω της πρόσφατης πτωτικής πορείας της ισοτιμίας του ρουβλίου η οποία έχει αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Το μόνο θετικό, όσον αφορά τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές, είναι πως τα προβλήματα αυτά ενδέχεται να συνεχίσουν να τις κρατούν σε κατάσταση επιφυλακής, με την κεντρική τράπεζα να δηλώνει έτοιμη όσον αφορά την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της άνω του τρέχοντος 7,5% τους επόμενους μήνες.

Το Bloomberg Economics αναμένει πως ο πληθωρισμός στη Ρωσία θα αγγίξει το 5% τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, η ετήσια αύξηση των τιμών κυμαίνεται πια στο 1,1%. 

Εκτός από τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες δημιουργεί η έλλειψη εργαζομένων, η οικονομολόγος της Finam, Όλγκα Μπελένκαγια υποστηρίζει πως υπάρχει, παράλληλα, και ο κίνδυνος αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αγαθά τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να αντισταθμίσει, μερικώς, τις πληθωριστικές αυτές πιέσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Μύκονος: Το super market που κάνει θραύση με DJs, bartenders και τον σεφ του Ρονάλντο «πάει» και στο Λονδίνο

«Καμπανάκια» για νέα κόκκινα δάνεια – Ποια χαρτοφυλάκια βρίσκονται στην «ουρά» για πώληση

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: Ποια θα είναι τα οφέλη του