Σε σημαντική απομείωση του μεριδίου της στη βρετανική τράπεζα Barclays Plc προχωρά το μεγάλο κρατικό fund του Κατάρ. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ερωτηματικά στην αγορά δεδομένου ότι οι Καταριανοί είναι επί σειρά ετών σταθεροί υποστηρικτές της τράπεζας έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο και στη διάσωση της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν 15 χρόνια.

Η Qatar Holding, που είναι θυγατρική του Qatar Investment Authority, εμφανίζεται να προχωρά στην πώληση 361,7 εκατ. μετοχών της Barclays, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρώτο το Bloomberg. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως πουλά σχεδόν τις μισές από τις μετοχές που διαθέτει.

Από την πώληση εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 517 εκατ. στερλίνες (644 εκατ. δολάρια).

Το Κατάρ εκτιμάται πως έχει επενδύσει συνολικά περίπου 4 δισ. στερλίνες στην Barclays από την κρίση του 2008, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της. Στα τέλη του 2022, το μερίδιο της στην τράπεζα κυμαινόταν περίπου στο 5%.

Η μετοχή της Barclays έχει χάσει περίπου 9,8% φέτος, παρουσιάζοντας πολύ χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με έτερους ανταγωνιστές της. Όμως, ο επικεφαλής της, CS Venkatakrishnan, βρίσκεται υπό πίεση για να προσελκύσει ένα νέο γύρο επενδυτών ενόψει της στρατηγικής αναδιάρθρωσης που σχεδιάζει να παρουσιάσει την ερχόμενη άνοιξη.

Οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για τα σχέδια αυτά, για τα οποία ο ινδικής καταγωγής CEO προσέλαβε την αμερικανική Boston Consulting Group προκειμένου να καταλήξει σε προτάσεις για την αναθεώρηση της στρατηγικής της τράπεζας.

Η Barclays διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και ένα παγκόσμιο δίκτυο και μια διεθνή επενδυτική τράπεζα.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό ράλι για τον χρυσό – Πώς και γιατί να επενδύσετε στο «βασιλιά των μετάλλων» (πίνακες)

Ελληνικά ομόλογα: Ανοίγει η «όρεξη» των επενδυτών μετά την αναβάθμιση της Fitch

Γερμανία: Καθίζηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις – «Καμπανάκια» από τα οικονομικά ινστιστούτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ