Ο Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε πως η δωρεά της περιουσίας του σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις θα είναι δημόσια διαθέσιμη και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για καλύτερο έλεγχο, αν και ο 93χρονος έσπευσε να υπογραμμίσει πως, προς το παρόν, η υγεία του είναι καλή. 

«Αισθάνομαι καλά, αλλά αντιλαμβάνομαι πως βρίσκομαι, πια, στην… παράταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Inc σε επιστολή του προς τους μετόχους της επιχείρησης για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, o Γουόρεν Μπάφετ έχει δεσμευτεί πως περισσότερο από το 99% της περιουσίας του προορίζεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Μετά τον θάνατό μου, τα περιουσιακά μου στοιχεία θα είναι ανοιχτό βιβλίο. Δεν θα συμπεριλαμβάνονται ευφάνταστοι τρόποι για την αποφυγή του δημοσίου ελέγχου αλλά μία διαθήκη διαθέσιμη για επιθεώρηση από το δικαστήριο της κομητείας Douglas στην Ομάχα της Νεμπράσκα».

O Γουόρεν Μπάφετ είναι ο ένατος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 120,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Φέτος, η περιουσία του έχει αυξηθεί κατά 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2010, ο Μπάφετ, μαζί με τους Μπιλ Γκέιτς και Μελίντα Γκέιτς ίδρυσε το ίδρυμα Giving Pledge, υποστηρίζοντας πως θα δωρίσει την περιουσία του τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά τον θάνατό του. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε αρχίσει να κάνει μαζικές δωρεές στο ίδρυμα των Γκέιτς και στα παιδιά του.

Τα τρία παιδιά του Μπάφετ, ηλικίας 65 έως 70 ετών, είναι και οι εκτελεστές της τρέχουσας διαθήκης του, καθώς και οι διαχειριστές του φιλανθρωπικού καταπιστεύματός του, σύμφωνα με την επιστολή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

«Αν και το 2006 δεν ήταν έτοιμοι για αυτή την τρομακτικά μεγάλη ευθύνη, τώρα πια είναι. Κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του καταπιστεύματός μου θα πρέπει να ενεργούν ομόφωνα. Λόγω της φύσης του θανάτου ο οποίος μπορεί να συμβεί τυχαία και οποτεδήποτε, πρέπει πάντα να έχουν διορίσει διαδόχους όσον αφορά τη διαχείριση. Το καταστατικό του trust θα είναι ευρύ», τόνισε ο Μπάφετ.

Στην επιστολή του ανέφερε πως δώρισε μετοχές της Berkshire Hathaway αξίας άνω των $868 εκατομμυρίων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός το οποίο πήρε το όνομα της εκλιπόντος συζύγου του.

Ο Μπάφετ δώρισε 1,5 εκατομμύριο Class B μετοχές στο ίδρυμα Susan Thompson Buffett και 300.000 μετοχές στα ιδρύματα Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation και NoVo Foundation. Πραγματοποίησε τη δωρεά αφού μετέτρεψε 1.600 μετοχές Class A σε 2,4 εκατομμύρια Class B.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Amazon: Γιατί ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις (tweet)

Συνδρομητική τηλεόραση: Ισχυρό χτύπημα κατά της «πειρατείας» – Συλλήψεις για παράνομους αποκωδικοποιητές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ