Η ενεργειακή κρίση, η οποία συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη, έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να στραφούν σε μια εναλλακτική λύση θέρμανσης, η οποία έρχεται από χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικότερα. Ο λόγος για τις ηλεκτρικές κουβέρτες… made in China. 

Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν μια μεγάλη «έκρηξη» των σχετικών εισαγωγών, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση για «φθηνά» μέσα θέρμανσης έχει «χτυπήσει» σε επίπεδα – ρεκόρ κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.  

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, προμηθεύονται τις ηλεκτρικές κουβέρτες κυρίως μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων, όπως η Alibaba και η Amazon. Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι ημερήσιες παραγγελίες έχουν πενταπλασιαστεί. 

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία UTK, η οποία παράγει και εμπορεύεται τέτοιου είδους προϊόντα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραδώσει περισσότερες από 10.000 ηλεκτρικές κουβέρτες στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. 

Η Ευρώπη, εξάλλου, προετοιμάζεται πυρετωδώς για έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων πολλών ετών, καθώς οι τιμές – ρεκόρ στο φυσικό αέριο, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, έχουν εκτοξεύει το κόστος θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος.  

Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης, μέσω εναλλακτικών μέσων θέρμανσης. Άλλωστε, οι ηλεκτρικές κουβέρτες, παρότι χρειάζονται ρεύμα, καταναλώνουν λιγότερο από το 1/3 της ενέργειας που χρειάζονται άλλα θερμαντικά μέσα. 

H εν λόγω τάση είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα, με τις εισαγωγές κουβερτών από την Κίνα να εκτοξεύονται στα 33,4 εκατ. δολάρια στο πρώτο 7μηνο του έτους -ένας αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το σύνολο του 2021.  

Διαβάστε επίσης

Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert

Διπλό σοκ από ενέργεια και επιτόκια – Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Tο Δημόσιο διεκδικεί περιουσίες από… το 1885!