Η Toyota Motor αποφάσισε να σταματήσει οριστικά την παραγωγή αυτοκινήτων στο ένα και μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργούσε στη Ρωσία.

Πρόκειται για μία γενναία απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου ότι η Toyota εξακολουθεί να κατασκευάζει αυτοκίνητα σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από την ίδρυσή της στη δεκαετία του 1930.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανέστειλε τη λειτουργία του εργοστασίου της στην Αγία Πετρούπολη τον Μάρτιο, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου: Nissan, Honda Motor. Η Toyota διατήρησε το εργατικό της δυναμικό και διατήρησε την εγκατάσταση έτοιμη για επανεκκίνηση της παραγωγής, εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν.

«Έπειτα από έξι μήνες, δεν μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις κανονικές μας δραστηριότητες και δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι μπορούμε να επανεκκινήσουμε στο μέλλον», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της .

Η Toyota θα αποσυρθεί εντελώς από την κατασκευή και δεν έχει σχέδιο για την πώληση της επιχείρησης, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Χιντεάκι Χόμα. Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων θα σταματήσουν επίσης. Το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους αποφασιστεί αργότερα, πρόσθεσε.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ρωσίας κατέρρευσε στον απόηχο της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, με τις παραδόσεις να βυθίζονται περισσότερο από 80% τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η Avtovaz PJSC, την οποία κρατικοί φορείς ανέλαβαν από τη Renault SA, αύξησε το μερίδιό της στις πωλήσεις τους τελευταίους μήνες μαζί με κινεζικές εταιρείες που έχουν καλύψει το κενό που αφήνουν οι δυτικές και ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η Toyota δεσμεύτηκε να συνεχίσει να υποστηρίζει το δίκτυο λιανικής της στη Ρωσία και να παρέχει υπηρεσίες σε υπάρχοντες πελάτες.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιοι κερδίζουν από τη σαρωτική μείωση φόρων στη Βρετανία (γραφήματα)

Οι πωλήσεις κατοικιών μειώνονται, όχι όμως και οι τιμές – «Φωτιά« και στα ενοίκια (γράφημα)

Ξενοδοχεία: Διψήφια αύξηση το 8μηνο στις τιμές τους στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις – Η θέση της Αθήνας (πίνακας)