Το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εστίες κουζίνας που λειτουργούν με φυσικό αέριο εξετάζει η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των προϊόντων στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για τους ρύπους που εκπέμπουν και την πιθανή σχέση τους με την πρόκληση προβλημάτων υγείας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα προβλήματα αυτά πλήττουν κυρίωως το αναπνευστικό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τρούμκα, επίτροπο της υπηρεσίας, «τα προϊόντα που δεν μπορούν να είναι ασφαλή, μάλλον θα απαγορευτούν».

Οι κουζίνες φυσικού αερίου χρησιμοποιούνται περίπου στο 40% των σπιτιών στις ΗΠΑ, ενώ εκπέμπουν ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα και σωματίδια, σε επίπεδα που τόσο η υπηρεσία για την προστασία του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν κρίνει ως μη ασφαλή.

Σύμφωνα με το Institute for Policy Integrity, την American Chemical Society και άλλους φορείς, τα σωματίδια αυτά συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, παθήσεις του αναπνευστικού, καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας.

Μάλιστα, τον Οκτώβριο η ΜΚΟ Consumer Reports προέτρεψε τους καταναλωτές να προτιμούν τις ηλεκτρικές συσκευές, επικαλούμενη έρευνες σε κουζίνες φυσικού αερίου, που έδειξαν ότι η χρήση τους αυξάνει τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου.

Επίσης, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο International Journal of Environmental Research and Public Health, έδειξε ότι πάνω από το 12% των περιπτώσεων παιδικού άσθματος στις ΗΠΑ μπορεί να αποδοθεί στη χρήση κουζίνας φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν μελέτες που γίνονται εδώ και περίπου 50 χρόνια και δείχνουν ότι οι κουζίνες φυσικού αερίου βλέπτουν την υγεία, και κυρίως σε ό,τι αφορά το παιδικό άσθμα», είπε στο Bloomberg ο Brady Seals, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής RMI για τη βιωσιμότητα και ένας εν των συντακτών της μελέτης. «Με τη σύνδεση αερίου μολύνουμε το εσωτερικό των σπιτιών μας», τόνισε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αμερικανική υπηρεσία για την ασφάλεια των προϊόντων σκοπεύει το επόμενο διάστηκα να προχωρήσει σε δημόσιο διάλογο για τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία οι κουζίνες αερίου, αλλά και να καθορίσει νέα πρότυπα για τις εκπομπές αερίων από τις συσκευές.

Παράλληλα, η Ένωση Κατασκευαστών Οικιακών Συσκευών υποστηρίζει ότι με το μαγείρεμα υπάρχουν εκπομπές ρύπων και επιβλαβή σωματίδια, ανεξάρτητα από το είδος της κουζίνας που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί. «Το θέμα είναι ο εξαερισμός, όχι η απαγόρευση συγκεκριμένων τεχνολογιών», δήλωσε η Τζιλ Νοτίνι, αντιπρόεδρος της Ένωσης.

Από την πλευρά τους, οι διανομείς φυσικού αερίου ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση των εστιών φυσικού αερίου θα αυξήσει το κόστος τόσο για τις οικογένειες, όσο και για τις επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.

Μάλιστα, η American Gas Association ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών δεν έχουν τεκμηριώσει την άποψη για την πρόκληση προβλημάτων υγείας από τις εστίες φυσικού αερίου.

Τόνισε δε ότι «ο πιο πρακτικός και ρεαλιστικός τρόπος για να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον με ενέργεια που θα είναι καθαρή, ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή, είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό θα περιλαμβάνει φυσικό αέριο και την υποδομή που το μεταφέρει».

Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Τρούμκα, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί σε μελέτες για τα τοξικά βαρέα μέταλλα στις παιδικές τροφές, καθώς και για τους κινδύνους που κρύβουν για την υγεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, πιστεύει ότι η παραπάνω άποψη είναι μύθος.

Διαβάστε ακόμη

«Χρυσή» χρονιά για την πληροφορική και το 2023 – Τι περιμένουν οι εταιρείες

2023: Και εισαγόμενη «ύφεση» μετά την εισαγόμενη ακρίβεια

Sky News: Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει για πρώτη φορά άρματα μάχης στην Ουκρανία