Η Κίνα εξετάζει μια πρόταση για την αγορά εκατομμυρίων απούλητων κατοικιών από τις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες που έχει κάνει για τη διάσωση της περιδινισμένης σε κρίση αγοράς ακινήτων.

Το Κρατικό Συμβούλιο ζητά στοιχεία από διάφορες επαρχίες και κυβερνητικούς φορείς σχετικά με το προκαταρκτικό σχέδιο. Ενώ η Κίνα έχει ήδη πειραματιστεί με διάφορα πιλοτικά προγράμματα για την εκκαθάριση του πλεονάζοντος αποθέματος κατοικιών με τη βοήθεια κρατικής χρηματοδότησης, το σχέδιο αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε κλίμακα.

Οι τοπικές κρατικές επιχειρήσεις θα κληθούν να βοηθήσουν στην αγορά απούλητων κατοικιών από προβληματικούς κατασκευαστές με μεγάλες εκπτώσεις, χρησιμοποιώντας δάνεια που παρέχονται από κρατικές τράπεζες. Πολλά από τα ακίνητα θα μετατραπούν στη συνέχεια σε οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τη σκοπιμότητά του, όπως αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πάρει μήνες για να οριστικοποιηθεί το αν οι ηγέτες της Κίνας αποφασίσουν να προχωρήσουν.

Εάν οι αρχές λανσάρουν το σχέδιο αυτό, θα σηματοδοτηθεί μια νέα φάση στην στενά παρακολουθούμενη εκστρατεία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εμποδίου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα μειώθηκαν κατά 47% περίπου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 και το απόθεμα κατοικιών κυμαίνεται σε υψηλό οκταετίας.

Οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αφού το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα υποσχέθηκε πρόσφατα να διερευνήσει νέες προσεγγίσεις για την ανακούφιση της κρίσης των ακινήτων.

Το κινεζικό πολιτμπιρό, το οποίο αποτελείται από τους 24 πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα μελετά τρόπους για να απορροφήσει το υπάρχον απόθεμα κατοικιών.

Ο δείκτης CSI 300 Real Estate Index, ο οποίος παρακολουθεί επτά μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της ηπειρωτικής χώρας, σημείωσε άλμα 5% μετά την έκθεση. Το offshore γουάν και το αυστραλιανό δολάριο κινήθηκαν ανοδικά. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου διαπραγματεύονται οι περισσότεροι ιδιωτικοί εργολάβοι, παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.

Ενώ το Πεκίνο έχει πειραματιστεί στο παρελθόν με την κρατική αγορά απούλητων διαμερισμάτων, οι περισσότερες πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας είχαν περιορισμένο βαθμό επιτυχίας.

Στις αρχές του 2023, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) διέθεσε 100 δισεκατομμύρια γουάν σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω εξειδικευμένης πιστωτικής διευκόλυνσης. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν να βοηθήσουν οκτώ πόλεις σε δοκιμαστική βάση για την αγορά απούλητων ακινήτων και τη χρήση τους σε τοπικά επιδοτούμενα προγράμματα ενοικίασης.

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον περασμένο μήνα, αρκετές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χανγκτσόου, της έδρας της Alibaba Group Holding Ltd., κατήργησαν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στις αγορές κατοικιών για να τονώσουν τις συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 50 κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα «ανταλλαγής» που προσφέρουν στους κατοίκους κίνητρα για την πώληση των παλαιών τους σπιτιών και την αναβάθμιση σε νέα ακίνητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την τόνωση της ζήτησης κατοικιών.

Πάραυτα, η αγορά ακινήτων της Κίνας είναι απίθανο να σταθεροποιηθεί έως ότου να κλείσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης κατοικιών, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Το απόθεμα άδειων κατοικιών σκαρφάλωσε στα 3,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια πέρυσι, το υψηλότερο από το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Θα κοστίσει τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια γουάν, ή το 78% του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Κίνας φέτος για να απορροφήσει η κυβέρνηση το απόθεμα σε διάστημα 18 μηνών, όπως εκτίμησε η Tianfeng Securities.

Το νέο σχέδιο για την επιστράτευση των τοπικών κυβερνήσεων στην προσπάθεια μείωσης της πλεονάζουσας στεγαστικής δυναμικής θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω το επίπεδο του χρέους τους, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 56% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σχέση με πέρυσι. Οι τράπεζες θα βρεθούν επίσης υπό πίεση, καθώς οι ισολογισμοί τους έχουν ήδη διαβρωθεί από την αύξηση των επισφαλών δανείων και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους.

Διαβάστε ακόμη

Οι «baby boomers» βγαίνουν στη σύνταξη – Προς νέο ρεκόρ αιτήσεων

FT: Μπορεί η οικονομία της Ευρώπης να ελπίζει ότι θα ανταγωνιστεί ξανά τις ΗΠΑ;

Σε ποιες χώρες ταξίδεψαν περισσότερο οι Έλληνες το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ