Η αγορά των $2 δισ. αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα οδηγείται προς μία μεγάλη επανεκκίνηση, αφού μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων έχουν ανακοινώσει πως πρόκειται να εφαρμόσουν φόρους, εποπτεία και περιορισμούς στην αγοραπωλησία των πιστώσεων άνθρακα (carbon credits).

Οι λεπτομέρειες, μεν, διαφέρουν, αλλά από την Κένυα, μέχρι την Ινδονησία ή την Ονδούρα, ο στόχος είναι ο ίδιος. Οι κυβερνήσεις θέλουν να κρατήσουν περισσότερα από τα κέρδη των πρότζεκτ μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είτε ως πίστωση είτε ως μέρος της δικής τους καμπάνιας επίτευξης των στόχων net zero. 

«Εάν πρόκειται για μία αναπτυσσόμενη χώρα η οποία έχει πλάνα για νέα πρότζεκτ, πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία», τόνισε ο αναλυτής της Andurand Capital Management, Μαρκ Λιούις. 

Για χώρες με πυκνά τροπικά δάση, βάλτους και άλλους φυσικούς τρόπους αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα, οι πιστώσεις άνθρακα θεωρούνται σχεδόν ισάξιες των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν τα πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά. 

«Οι αγορές εμπορευμάτων έχουν δημιουργήσει προηγούμενο», τόνισε ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Sylvera, Σάμουελ Γκιλ, προσθέτοντας πως «είναι σχεδόν αναπόφευκτο το γεγονός πως οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τον άνθρακα ως άλλο ένα εμπορευματοποιήσιμο προϊόν».

Η νέα αυτή τάση έχει δημιουργηθεί εν μέρει από την επίγνωση πως οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί μέτοχοι των πρότζεκτ αυτών θα έχουν πολύ μικρότερα έσοδα σε σχέση με τις ξένες κατασκευαστικές, σύμφωνα με τον CEO της Ecosecurities και επενδυτή, Πάμπλο Φερνάντεζ. 

Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων 100 εκατομμυρίων ευρώ από ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ αντιστάθμισης ονόματι Kariba στη Ζιμπάμπουε, πήγε στην ελβετική South Pole και την συνεργάτη της Carbon Green Investments. Στο Μεξικό, η ΒΡ αποζημίωσε τους αγρότες με ένα πενιχρό ποσοστό της πραγματικής αξίας των πιστώσεων άνθρακα οι οποίες δημιουργήθηκαν από τις δασικές τους εκτάσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

«Δε λέω πως αυτή είναι η συνηθισμένη προσέγγιση της αγοράς, αλλά υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ τα οποία ούτε έχουν σχεδιαστεί, ούτε λειτουργούν σωστά, κάτι το οποίο μας οδηγεί σε αυτά τα παραδείγματα», τόνισε ο Φερνάντεζ.

Παράλληλα, οι πιστώσεις άνθρακα έχουν σημαντική αξία και για τις αναπτυσσόμενες αγορές έτσι ώστε οι χώρες αυτές να μπορέσουν να πληρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. 

«Η Συμφωνία του Παρισιού αναγνωρίζει τις εκπομπές αερίων ως κρατικό παθητικό», τόνισε στέλεχος της BeZero Carbon, προσθέτοντας πως «οι χώρες οι οποίες αναγνωρίζουν, πια, πως έχουν αυτά τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, θα τα χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν ή να αντισταθμίσουν συνολικά την παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου τους».

Η νέα αγορά των credits αυτών δημιουργείται από τον ΟΗΕ, μέσω ενός λογιστικού πλαισίου το οποίο δεν επιτρέπει την εφαρμογή των ίδιων πιστώσεων σε διαφορετικούς κλιματικούς στόχους των χωρών αυτών. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν τα credits αυτά χρησιμοποιούνται από άλλους ή από τις ίδιες τις χώρες για τους δικούς τους σκοπούς.

Αν και τα επιμέρους στοιχεία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, ορισμένες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να συνάπτουν συμφωνίες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν αρκετή επάρκεια. Πάνω από τα 3/4 των χωρών υποστηρίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν την αγορά του ΟΗΕ για να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους. 

Mία από τις επιπτώσεις της κίνησης της αγοράς αυτής θα είναι οι επιμέρους διαφορές μεταξύ των χωρών. Η Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα  πως θα κρατήσει το 50% των εσόδων αυτών βάσει απόφασης με σχεδόν άμεση ισχύ. Η Κένυα μελετά τη σύσταση νομοθεσίας η οποία θα προσφέρει το 25% των εσόδων σε τοπικές κοινότητες. Η Τανζανία πρόσφατα δημιούργησε νέους κανόνες για τη διαχείριση των εσόδων, αν και δεν έχει δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία.

Η Παπούα Νέα Γουινέα έχει «παγώσει» όποιες διαπραγματεύσεις όσο μελετά την επικαιροποίηση της νομοθεσίας της. Η Ονδούρα έχει θέσει μορατόριουμ σε ό,τι αφορά την πώληση των carbon credits από δασικές εκτάσεις, ενώ η Ινδονησία έχει επιβάλλει περιορισμούς στην εξαγωγή των πιστώσεων άνθρακα αυτών.

Η Μαλαισία ανέφερε πως δε θα περιορίσει την πώληση προς το εξωτερικό, ενώ η Γκάνα πρόσφατα σύναψε συμφωνία για την πώληση τέτοιων credits προς την Ελβετία. Μία από τις μεγαλύτερες αγορές, όμως, αυτή της Κίνας, προετοιμάζει αναδιάρθρωση της εθελοντικής εγχώριας αγοράς της.

«Η συμφωνία των Παρισίων ήταν επανασταστική», τόνισε ο Φερνάντεζ «αλλά έχει πολλά εμπόδια και σκαμπανευάσματα τα οποία βιώνουμε αφού δεν έχουν τεθεί ξεκάθαροι στόχοι».

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί τα «ιμάτια» της «Ελληνικά Σωληνουργεία» και της ΒΙΚΗ (pics)

SKY express: Πρόβλεψη για έσοδα 360 εκατ. ευρώ, 4,4 εκατ. επιβάτες και 65+ προορισμούς το 2023

Νέο όργανο ηθικής της ΕΕ μετά το Qatargate: Στη μάχη της διαφθοράς χωρίς… όπλα και χρήματα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ