Έδαφος φαίνεται να κερδίζει διεθνώς η ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων καθώς μια σειρά από κεντρικές τράπεζες φαίνεται να διαβλέπουν σ’ αυτά μια αποτελεσματική και χαμηλού κόστους επιλογή, που θα επιτρέπει σε όλους, να χρησιμοποιούν χρήμα κεντρικής τράπεζας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές τους.

Αναλυτικότερα, πολλές κεντρικές τράπεζες στον πλανήτη από κοινού με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) έχουν αναπτύξει πρωτότυπα για μια κοινή πλατφόρμα ψηφιακών νομισμάτων η οποία καθιστά πιο αποτελεσματικές τις διασυνοριακές πληρωμές.

Πρόκειται για δύο πρωτότυπα, τα οποία «καταδεικνύουν την τεχνική βιωσιμότητα μιας τέτοιας πλατφόρμας», ανέφερε η BIS Τρίτη σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με την Reserve Bank of Australia, την Bank Negara Malaysia, τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης και την South African Reserve Bank.

Με την κωδική ονομασία «Project Dunbar», η φόρμουλα αποδεικνύει επίσης ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών για να πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές μεταξύ τους σε μια κοινή πλατφόρμα, μειώνοντας την ανάγκη για μεσάζοντες, περιορίζοντας το κόστος των συναλλαγών αλλά και τον χρόνος διεκπεραίωσης τους.

«Μια κοινή πλατφόρμα είναι το πλέον αποτελεσματικό μοντέλο για τη συνδεσιμότητα των πληρωμών, αλλά είναι και το πιο δύσκολο να επιτευχθεί», δήλωσε ο Άντριου ΜακΚόρμακ , επικεφαλής του Innovation Hub Center της BIS στη Σιγκαπούρη.

Σε διεθνές επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις νέες τεχνολογίες πληρωμών στις οποίες το προβάδισμα έχουν εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Ant Group.

Η «απειλή» των crypto

Η ταχεία ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων -τα οποία διαφέρουν από τα ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες – αποτελεί πιθανή απειλή για τα υπάρχοντα νομισματικά καθεστώτα και καθιστά όλο και πιο επίκαιρο τον επαναπροσδιορισμό του συστήματος διασυνοριακών συναλλαγών.

«Αν και υπάρχει σαφώς πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να σκεφτούμε τη σκοπιμότητα και το σχεδιασμό πλατφορμών πολλαπλών Ψηφιακών Νομίσματων Κεντρικής Τράπεζας (CBDC), τα ευρήματα από το Project Dunbar παρέχουν μια καλή βάση για το μέλλον», δήλωσε το στέλεχος της RBA, Μισέλ Μπούλοκ.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός λεπτομερούς εγχειριδίου κανόνων για την πλατφόρμα, την αναθεώρηση νομικών και ρυθμιστικών πλαισίων για τους συμμετέχοντες, τον σχηματισμό επιτροπών διακυβέρνησης για το έργο.

Διαβάστε ακόμα:

Iσορροπίες τρόμου στο HORECA – Ανοίγει νέος κύκλος ανατιμήσεων

Οικονόμου: Με σχέδιο συνεχίζουμε τις στοχευμένες κινήσεις που ενισχύουν την απασχόληση

MBC Group: Τι «είδαν» στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες και μπήκαν στον Antenna