Δύο από τους μεγαλύτερους «ταύρους» της Wall Street, ο Μάρκο Κολάνοβιτς (JPM) και ο Τζον Στόλτσφους (Oppenheimer) ήταν πεπεισμένοι πως η Fed θα προχωρούσε σε αργή αύξηση των επιτοκίων της το 2022 παρά τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος άγγιζε υψηλό σαράντα ετών. Οι αυξήσεις αυτές, όπως υποστήριζαν, θα ήταν τόσο μικρές που οι αγορές δε θα τις καταλάβαιναν καν.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase προέβλεψε ένα σημαντικό ράλι στη Wall Street. Αυτός και η ομάδα του εκτίμησαν πως ο δείκτης S&P 500 Index θα άγγιζε τις 5.050 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, ο Στόλτσφους, στέλεχος της Oppenheimer, εκτιμούσε πως ο δείκτης θα έφτανε τις 5.330 μονάδες. Οι εκτιμήσεις τους είχαν απόκλιση άνω των 1.000 μονάδων από την πραγματικότητα. 

Οι δύο γνωστοί αυτοί αναλυτές αποτελούν μέρος της πλειοψηφίας της Wall Street. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι αναλυτές των μεγαλύτερων τραπεζικών και επενδυτικών κολοσσών του κόσμου απέτυχαν στο να προβλέψουν την εξέλιξη της φετινής κρίσης και τις αντιδράσεις της Fed.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν 865 stock mutual funds τα οποία διαχειρίζονται τουλάχιστον $1 δισ. σε assets. Κατά μέσο όρο, αυτά τα ταμεία κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 19% το 2022. Τα hedge funds με έκθεση στις μετοχές είχαν παρόμοιες απώλειες. Στην αγορά των ομολόγων, 200 περίπου funds παρόμοιου μεγέθους κατέγραψαν απώλειες του 12%. Ορισμένα εξ αυτών όπως το Core Plus Bond Fund της Western Asset Management, τα πήγαν χειρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη αναφοράς που χρησιμοποιούν.

Όπως και οι Κολάνοβιτς και Στόλτσφους, ο chief investment officer του Core Plus Fund, Κεν Λιτς, πίστευε πως η Fed θα προχωρούσε με αργά και προσεκτικά βήματα. Είχε, μάλιστα, προβλέψει πως η Fed δε θα αύξανε τα επιτόκιά της το 2022. Το fund των $27 δισ. κατέγραψε απώλειες της τάξης του 18%.

Η φετινή πορεία των αγορών ήταν δύσκολο να προβλεφθεί. Τόσο ο Λιτς όσο και ο Στόλτσφους τόνισαν πως τα απροσδόκητα σοκ στην παγκόσμια οικονομία τα οποία προκάλεσαν «ντόμινο» στις αγορές ήταν οι κύριοι λόγοι της φετινής κρίσης. Τεκταινόμενα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των επιτοκίων της Fed και η στρατηγική «zero Covid» της Κίνας άλλαξαν ριζικά τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Όσο για την πορεία των επενδύσεών τους, ο Λιτς τόνισε πως το fund του έχει αρχίσει ήδη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 3,6%, ενώ ο Κολάνοβιτς υπογράμμισε πως το συνολικό του επενδυτικό χαρτοφυλάκιο έχει θετικό πρόσημο παρά την πτώση των μετοχών και των ομολόγων.

Το «Fed put»

Το αξίωμα του «Fed put», η πεποίθηση δηλαδή πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παρέμβει έτσι ώστε να υποστηρίξει τις αγορές, δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Ο Ουίλιαμ Άιγκεν της JPMorgan Asset Management τόνισε πως πολλοί επενδυτές δεν έχουν καταλάβει πως το «Fed put» έχει πια τελειώσει, αφού συνεχίζουν και ελπίζουν σε ένα «πίβοτ» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τόσο τις τιμές των ομολόγων όσο και των μετοχών και προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο μεταβλητότητας κάθε φορά που ο Τζερόμ Πάουελ υπενθυμίζει πως η Fed θα συνεχίσει την επιθετική της προσπάθεια για μείωση του πληθωρισμού. 

Σύγχυση στις αγορές

Ακόμα κι ο Πάουελ έκανε λάθη, τα οποία προκάλεσαν σύγχυση στις αγορές. Τόσο το 2020 όσο και το 2021 υποστήριζε πως ο πληθωρισμός θα ήταν παροδικός και οφειλόταν κυρίως στην προσωρινή στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτές οι δηλώσεις έκαναν πολλούς να πιστεύουν πως η εποχή των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιζόταν. Τον Ιούνιο του 2021, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν στο 3% για το επόμενο 12μηνο και η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκιά της μόλις κατά 0,4% μέχρι το τέλος του 2022. Η απόκλιση των εκτιμήσεων από την πραγματικότητα ήταν πασιφανής όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 9% και τα επιτόκια αυξήθηκαν πάνω από το 4%. 

Παρά την επιθετική προσέγγιση του Πάουελ και της Fed, πολλοί επενδυτές παραμένουν ακόμα και τώρα πεπεισμένοι πως η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει σύντομα να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά την στρατηγική της προσέγγιση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επαγγελματίες επενδυτές επιδεικνύουν μία νοοτροπία παρόμοια με αυτή των 20άρηδων επενδυτών στις «meme-stocks» όπως της GameStop, σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών, αφού ελπίζουν πως αυτές θα συνεχίσουν να καταγράφουν άνοδο λόγω της στήριξης της Fed.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Άντριου Μπέερ, στέλεχος της Dynamic Beta της οποίας το ETF είχε κέρδη ύψους 21% φέτος «οι περισσότεροι επενδυτές αυτού του είδους είχαν γίνει γνωστοί στη Wall Street μόνο επειδή τα επιτόκια της Fed ήταν χαμηλά. Η όλη τους επιτυχία βασιζόταν σε αυτό. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για επενδυτές όπως η Κάθι Γουντ, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και συνεχίζουν να προωθούν τις λανθασμένες επιλογές στους πελάτες τους».

Οι αγορές έφτασαν, πλέον, στα χαμηλά Δεκεμβρίου και οι νέες εκτιμήσεις  των περισσοτέρων αναλυτών είναι πως ο δείκτης S&P 500 θα καταγράψει ετήσια πτώση. Ένας εξ αυτών είναι ο 33χρονος αναλυτής της Citigroup, Ντρου Πέτιτ, ο οποίος έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτή την, καθ’ όλα υπερβολικά αισιόδοξη, νοοτροπία. Αν και αρχικά εκτιμούσε πως ο δείκτης θα ξεπερνούσε τις 5.000 μονάδες, τώρα πια εκτιμά πως θα κλείσει το έτος λίγο κάτω από τις 4.000. 

Ακόμα και ο αισιόδοξος Κολάνοβιτς έχει αρχίσει να αποφεύγει τις μετοχές, επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις του για τον δείκτη στις 4.200 μονάδες. Ο Στόλτσφους εκτιμά πως ο δείκτης θα αγγίξει τις 4.400 μονάδες, ελπίζοντας σε διψήφιο ράλι.

Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στον προαναφερθέντα φαύλο κύκλο της μεταβλητότητας. Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν πως η Fed θα σταματήσει να «πατάει γκάζι» στα επιτόκια και θα στηρίξει την οικονομία, προκαλώντας βραχυπρόθεσμο ράλι στις αγορές. Μετά από κάθε συνεδρίαση της FOMC και κάθε αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, όμως, η ελπίδα αυτή αποδεικνύεται φρούδα και οι αγορές καταγράφουν νέα πτώση.

Διαβάστε ακόμη

Το σπίτι της χρονιάς; Η ιστορία πίσω από την κατοικία-υπερπαραγωγή που “επιπλέει” στο νερό

10 κρασιά-διαμάντια από τα …ξένα που μένουν αξέχαστα

 

Οικοκύκλιος: Η πρώτη εταιρεία ανακύκλωσης λαμπτήρων στην Ελλάδα – Οι επενδύσεις και τα επόμενα βήματα