Τρικλοποδιά στην ανοδική πορεία της LVMH -την εταιρεία που ανήκει η Louis Vuitton– βάζει αναλυτής της της Morgan Stanley πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ανοδικής πορείας.

Ο Edouard Aubin υποβάθμισε τον κολοσσό των ειδών πολυτελείας σε equal-weight την Παρασκευή, λόγω της ανησυχίας για την αποδυνάμωση της ζήτησης στον κλάδο, ενώ είχε σύσταση overweight από τον Ιανουάριο του 2018. Παράλληλα, μετρίασε τον στόχο τιμής του στα 790 ευρώ από 860 ευρώ. Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 1,9% στο Παρίσι πριν περιορίσουν κάποιες απώλειες.

Ενώ ο νέος στόχος του Aubin εξακολουθεί να βλέπει τη μετοχή της LVMH να σημειώνει ράλι 12% τους επόμενους 12 μήνες, είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο συναίνεσης των 842 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η LVMH έχει 27 αξιολογήσεις αγοράς, εννέα διακρατήσεις και καμία αξιολόγηση πώλησης.

«Αναμένουμε ότι οι μετοχές θα κινηθούν πλάγια τους επόμενους μήνες, δεδομένης της πιθανής περαιτέρω επιδείνωσης της συνολικής ζήτησης στον κλάδο το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και της πιθανής δύσκολης έναρξης του 2024 για την LVMH», έγραψε ο Aubin σε σημείωμά του. Πρόσθεσε ότι βλέπει αυξημένο κίνδυνο τόσο για την εταιρεία όσο και για τον ευρύτερο κλάδο από τη μεγαλύτερη εξάρτησή τους από τις δαπάνες των Κινέζων πολιτών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το κλίμα είναι άσχημο για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ειδών πολυτελείας, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός έχουν ασκήσει πίεση στα πορτοφόλια των καταναλωτών. Η LVMH, ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελείας στον κόσμο, ανακοίνωσε ηπιότερη αύξηση των πωλήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο, μια παρόμοια ιστορία που παρατηρήθηκε και σε άλλους ομίλους, όπως η Kering SA, ιδιοκτήτρια της Gucci, και η Richemont, κατασκευάστρια ρολογιών υψηλών προδιαγραφών.

Οι πιο θολές προοπτικές δίνουν στους αναλυτές την ευκαιρία να κάνουν μια παύση. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η HSBC Holdings μείωσε τους στόχους τιμών σε ολόκληρο τον κλάδο, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας δεν είναι ανθεκτικές στην ύφεση, ενώ η UBS υποβάθμισε πρόσφατα την LVMH σε ουδέτερη, με την προοπτική ότι η υπεραπόδοσή της θα μειωθεί.

Η επιφυλακτικότητα αυτή αντανακλάται στις μετοχές, με την LVMH να υποχωρεί κατά 23% από το ρεκόρ του Απριλίου και να σημειώνει άνοδο μόλις 2,5% σε ετήσια βάση.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg ΤV: Θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια

S&P Global: Γενικά αμετάβλητες οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση τον Νοέμβριο

Σε χαμηλό έξι μηνών ο PMI Ευρωζώνης – Σε βαθιά ύφεση ο κλάδος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ