Η Nvidia Corp., η εταιρεία κατασκευής τσιπ που βρίσκεται στο επίκεντρο της «έκρηξης» της τεχνητής νοημοσύνης μετά από μια ανοδική πρόβλεψη πωλήσεων, που έδειξε ότι οι δαπάνες για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν ισχυρές, οδήγησαν τη μετοχή της πάνω από τα 1.000 δολάρια.

Τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου θα ανέλθουν σε περίπου 28 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, ξεπερνώντας τα 26,8 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα αποτελέσματα του πρώτου οικονομικού τριμήνου, το οποίο έληξε στις 28 Απριλίου, ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις – ενισχυμένα από την ανάπτυξη στο τμήμα δεδομένων της Nvidia.

Το μεγάλο ερώτημα ενόψει της έκθεσης αποτελεσμάτων ήταν αν τα τελευταία νούμερα της Nvidia θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ιλιγγιώδη άνοδο της μετοχής της. Οι μετοχές είχαν κερδίσει 92% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης, τροφοδοτούμενες από τις ελπίδες των επενδυτών ότι η εταιρεία θα συνέχιζε να καταρρίπτει τις προσδοκίες.

Η έκθεση δεν απογοήτευσε και ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang τροφοδότησε τον ενθουσιασμό μιλώντας για την αυγή μιας νέας εποχής. «Αυτή είναι η αρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης», δήλωσε σε συνέντευξή του, επαναλαμβάνοντας ένα από τα αγαπημένα του θέματα. «Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Οι αισιόδοξες προοπτικές ενισχύουν τη θέση της Nvidia ως της εταιρείας που έχει το μεγαλύτερο όφελος από την εκρηκτική αύξηση των δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι λεγόμενοι επιταχυντές AI της εταιρείας – chip που βοηθούν τα κέντρα δεδομένων να αναπτύξουν chatbots και άλλα εργαλεία αιχμής – έχουν γίνει περιζήτητο προϊόν τα τελευταία δύο χρόνια, στέλνοντας τις πωλήσεις της στα ύψη. Η αποτίμηση της αγοράς της Nvidia έχει επίσης εκτοξευθεί στα ύψη, ξεπερνώντας τα 2,3 τρις. δολάρια.

Αύξηση 7,8% της μετοχής και split

Στο πρώτο οικονομικό τρίμηνο, τα έσοδα της Nvidia υπερτριπλασιάστηκαν στα 26 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων ορισμένων μεγεθών, τα κέρδη ανήλθαν σε 6,12 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πωλήσεις περίπου 24,7 δις. δολαρίων και κέρδη 5,65 δολαρίων ανά μετοχή.

Η μετοχή της αυξήθηκε έως και 7,8% στη διαπραγμάτευση μετά το κλείσιμο της αγοράς χθες το βράδυ, ανεβάζοντάς τη για πρώτη φορά πάνω από τα 1.000 δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης spilt των μετοχών της 10 προς 1 και αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 150% σε 10 σεντς ανά μετοχή.

Το ράλι βοήθησε στην άνοδο των μετοχών άλλων και εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η Super Micro Computer., η Advanced Micro Devices  και η Dell Technologies κέρδισαν στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Nvidia.

Ο ρόλος του Huang

Ο Huang, με το χαρακτηριστικό μαύρο δερμάτινο μπουφάν του, έχει γίνει διάσημος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία του, της οποίας ήταν συνιδρυτής το 1993, ξεκίνησε ως πάροχος καρτών γραφικών για τον κλάδο των υπολογιστών. Αντελήφθη όμως ότι τα τσιπ της Nvidia ήταν κατάλληλα για την ανάπτυξη λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και αυτό βοήθησε στο άνοιγμα μιας νέας αγοράς και του έδωσε προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών.

Η κυκλοφορία του chatbot ChatGPT της OpenAI το 2022 πυροδότησε στη συνέχεια έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για τη δημιουργία της δικής τους υποδομής AI. Η κόντρα αυτή έκανε τους επιταχυντές H100 της Nvidia ένα προϊόν που πρέπει να έχει κανείς. Πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά τσιπ και είναι συχνά δυσεύρετοι.

Προς το παρόν, μεγάλο μέρος των νέων αυτών εσόδων προέρχεται από μια μικρή ομάδα πελατών της Nvidia. Μια ομάδα τεσσάρων εταιρειών – η Amazon.com, η Meta Platforms, η Microsoft και η Google της Alphabet – είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Nvidia και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των πωλήσεων.

Ο Huang, 61 ετών, προσπαθεί να διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων με την παραγωγή ολοκληρωμένων υπολογιστών, λογισμικού και υπηρεσιών – με στόχο να βοηθήσει περισσότερες εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Το τμήμα κέντρων δεδομένων της Nvidia – που είναι πλέον μακράν η μεγαλύτερη πηγή πωλήσεών της – απέφερε έσοδα 22,6 δις.  δολαρίων το περασμένο τρίμηνο. Τα τσιπ παιχνιδιών παρείχαν 2,6 δις. δολάρια. Οι αναλυτές είχαν δώσει στόχους 21 δισ. δολάρια για τη μονάδα data-center και 2,6 δισ. δολάρια για το gaming.

Διαβάστε ακόμη

Avramar: Αρχικό ενδιαφέρον από 15 επενδυτές – Πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα

Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων

Ρακές και ανθότυρα (της Δεξιάς) versus χαβιάρια και μπλε καβούρια (της πρώην Αριστεράς), ο πίνακας μυστήριο, ο γρίφος της βίλας Μεταξά και η επαναφορά του Λυμπέρη 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ