Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την ενοποίηση των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών τομέων της προκειμένου να στηρίξει τη μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες.

Η ολοκλήρωση των προσπαθειών της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς για τις τράπεζες είναι απαραίτητη για να διατηρήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της, δήλωσε ο Σολτς την Πέμπτη σε ομιλία στο Βερολίνο.

«Μια ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται φυσικά την ολοκλήρωση της κεφαλαιαγοράς και της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε ο Σολτς ενόψει των συνομιλιών με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. «Το καθήκον τώρα είναι να ενισχυθεί η ενιαία αγορά».

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν κλονιστεί από μια σειρά πτωχεύσεων τραπεζών τις τελευταίες ημέρες. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Credit Suisse Group AG δέχθηκε πιέσεις και προσέφυγε στην Ελβετική Κεντρική Τράπεζα για μία ένεση ρευστότητας έως και 50 δισεκατομμυρίων φράγκων (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναχαιτίσει την κρίση εμπιστοσύνης.

Τα σχέδια της ΕΕ για την ενοποίηση των τραπεζικών και κεφαλαιαγορών έχουν ως στόχο να επιτρέψουν τη ροή επενδύσεων και αποταμιεύσεων σε όλη την Ένωση, ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη αγορά και να μειωθεί το κόστος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Γερμανία στέκεται εδώ και καιρό εμπόδιο στην περαιτέρω τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ, καθώς δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα για την εγγύηση των καταθέσεων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εγγυήσεων και το Βερολίνο έχει απαιτήσει περαιτέρω μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών προτού καλύψει τις καταθέσεις με κοινούς πόρους.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου, καθώς η Γερμανία απαίτησε πρόοδο σε άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στις συμμετοχές των τραπεζών σε κρατικό χρέος.

Ο Σολτς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης στην ομιλία του. Ο Γερμανός καγκελάριος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συσπειρωθεί για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στροφής της βιομηχανίας προς κλιματικά ουδέτερες τεχνολογίες και της εξασφάλισης κρίσιμων πρώτων υλών.

«Εμείς στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούμε, να δικτυώσουμε τις εταιρείες μας και να προωθήσουμε στρατηγικά σημαντικές τεχνολογίες του μέλλοντος», δήλωσε. Η ταχεία επέκταση των πράσινων τεχνολογιών «πρέπει να πετύχει».

Διαβάστε ακόμη

Ντόναχιου (Eurogroup): Η Ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη τραπεζική κρίση

Business Insider: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την οικονομία των ΗΠΑ

Το μεγάλο δίλημμα της Λαγκάρντ: Τι θα κάνει με τα επιτόκια