Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις αγορές είναι η δημιουργία στασιμοπληθωρισμού και η επιστροφή σε επίπεδα κρίσης της δεκαετίας του ‘70. Αν και αποτελεί ένα αρκετά απίθανο σενάριο, οι ανησυχίες των αναλυτών και των επενδυτών για δημιουργία μακροπρόθεσμου πληθωρισμού, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αυξάνονται δεδομένης της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών και της μείωσης της ανάπτυξης.

Η αισιοδοξία των επενδυτών βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BofA. Οι επενδυτές υπολογίζουν πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στο 66%, το υψηλότερο ποσοστό από την κρίση του 2008, ενώ προετοιμάζονται για ακόμη χειρότερα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες, δεδομένης της αντιστροφής της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η κατάσταση, βέβαια, θα πρέπει να χειροτερεύσει αρκετά πριν εμφανιστεί ο στασιμοπληθωρισμός, ενώ αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης και της Προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde εναντιώνονται σε τέτοιες εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, πως ελάχιστοι νέοι επενδυτές τη σήμερον ημέρα μπορούν να υπολογίσουν και να κατανοήσουν την κατάσταση του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70.

Ακόμα κι αν ο στασιμοπληθωρισμός δεν πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδέχεται να πλήξει το αφήγημα της παγκόσμιας ανάπτυξης και να φέρει και πάλι στο προσκήνιο αναμνήσεις από την κρίση της Ευρωζώνης και τη «χαμένη δεκαετία» της ανάπτυξης.

Η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί το επίκεντρο της ανησυχίας των αναλυτών, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της μειωμένης ανάκαμψης από την πανδημίας. Τα γερμανικά breakevens, τα οποία υποδεικνύουν τις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών την επόμενη δεκαετία, έχουν  καταγράψει άνοδο της τάξης του 1% φέτος.

Οι απόψεις των επενδυτών

Για τον James Athey της abrdn Plc, η οποία διαχειρίζεται $707 δισ σε περιουσιακά στοιχεία, οι επενδυτές θα πρέπει να shortάρουν το ευρώ και τη βρετανική στερλίνα. Ο Athey υποστηρίζει πως ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι ιδιαίτερα αισθητός στην ηπειρωτική Ευρώπη λόγω κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του εμπορικού ισοζυγίου. Παράλληλα ο Athey τονίζει πως η πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη και την εγχώρια ζήτηση παρά την καταπολέμηση των επιτοκίων και τη στήριξη του ευρώ. «Οι κεντρικές τράπεζες, εκτός της Fed, θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν την αύξηση των επιτοκίων που σχεδιάζουν», υπογράμμισε ο Athey, δικαιολογώντας τις επενδυτικές του τοποθετήσεις.

Ο 58χρονος Andrew McCaffery, CIO της Fidelity International η οποία διαχειρίζεται $813 δισ περιουσιακών στοιχείων, αναμένει οικονομική ύφεση στην Ευρώπη και στασιμοπληθωρισμό στις ανεπτυγμένες αγορές. Υποστηρίζει, παράλληλα, πως τα breakevens θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν καλές αποδόσεις εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την αυξητική του πορεία.

Η 45χρονη Henrietta Pacquement της Allspring Global Investments υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η επενδυτής έχει επιλέξει ομόλογα με βραχυπρόθεσμη περίοδο ωρίμανσης και ομόλογα floating-rate ως αντιστάθμιση (hedge) για τις στασιμοπληθωριστικές πιέσεις. Τονίζει, δε, πως «το ερώτημα παραμένει για το εάν το αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού θα αποδειχθεί σωστό, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων και της μείωσης της ανάπτυξης. Υπάρχει αρκετή μεταβλητότητα στην αγορά των επιτοκίων. Παράλληλα, οι αγορές ομολόγων βρίσκονται σε σχετικά σταθερά επίπεδα».

Ο Arvind Narayanan της Vanguard υπολογίζει αύξηση των πιθανοτήτων δημιουργίας στασιμοπληθωρισμού παγκοσμίως, με την ευρωπαϊκή οικονομία να πλήττεται ιδιαίτερα. Ο Narayanan υποστηρίζει πως «η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων θα έχει ως αντίκτυπο τη μείωση της ζήτησης και θα πάρει αρκετό καιρό. Την τελευταία δεκαετία, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως προσπαθούσαν να επιτύχουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις με επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι επενδυτές θα πρέπει να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με αυξημένη ρευστότητα δεδομένης της δύσκολης κατάστασης».

Η Lynda Scweitzer της Loomis Sayles & Co δεν πιστεύει στο αφήγημα του στασιμοπληθωρισμού αλλά κρατά επιφυλακτική στάση. Υποστηρίζει το shorting στις ανεπτυγμένες οικονομίες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια ενώ μελετά και την πιθανότητα επενδύσεων σε αγορές οι οποίες βασίζονται στην παραγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων.

Ο Αkira Takei της Asset Management One Co υποστηρίζει πως ο στασιμοπληθωρισμός ενδέχεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Βρετανία και την Ευρωζώνη. Επενδύει σε ομόλογα μεσοπρόθεσμης ωρίμανσης στις δύο αγορές, ενώ αποφεύγει τη βρετανική στερλίνα και το ευρώ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης που αυτή δημιουργεί.

Τέλος, ο Vincent Mortier, CIO της Amundi η οποία διαχειρίζεται πάνω από $2 τρισ σε περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζει πως κρατά ουδέτερη στάση στις παγκόσμιες αγορές και αμυντική στάση σε ό,τι αφορά τα ομόλογα λόγω των στασιμοπληθωριστικών κινδύνων στην Ευρώπη. Τονίζει, μάλιστα, πως η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί σε επενδυτικές επιλογές όπως ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, χρυσό και απτά περιουσιακά στοιχεία. 

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Τα 10 ακριβότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14 ετών η τιμή της – Ασταμάτητη «κούρσα» με άνοδο 160%!

Γκρεγκουάρ Βερντό (PMI): Από τα νέα εναλλακτικά προϊόντα το 65% των εσόδων της Παπαστράτος