Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν το μεγαλύτερο σερί ανόδου από τον Δεκέμβριο, καθώς η συναίνεση των αγορών παγκοσμίως τείνει προς περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ένας δείκτης του Bloomberg ο οποίος μετρά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα νομισματικής χαλάρωσης από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία.

Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρυμένοι από μια σειρά οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ τα οποία αποδείχθηκαν ηπιότερα του αναμενόμενου αλλά και από την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Ο ενθουσιασμός για τα ομόλογα θα δοκιμαστεί και πάλι σύντομα, καθώς τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ θα παρέχουν νέες ενδείξεις για το κατά πόσον η ανάπτυξη ψύχεται επαρκώς στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αγορές «βρίσκονται τώρα σε αυτό το σημείο καμπής» όσον αφορά τη ζήτηση για ομόλογα, δήλωσε στο Bloomberg η Στέφανι Χόλτσε-Τζεν, επικεφαλής επενδύσεων Ασίας-Ειρηνικού του τμήματος private banking της Deutsche Bank AG. «Όταν τα αμερικανικά στοιχεία υποδείξουν περισσότερο αυτή την αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης, αυτή η πεποίθηση θα ενισχυθεί».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση των επιτοκίων αποτελεί βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές. Όποια ανοδική τάση για το κρατικό χρέος μπορεί να περιοριστεί, καθώς οι δυσοίωνες δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ ασκούν πίεση στη μεγαλύτερη και πιο ρευστή αγορά ομολόγων στον κόσμο.

«Με τα πρόσφατα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να φαίνονται ξαφνικά ασταθή, πολλοί στην αγορά σκέφτονται και πάλι ότι η μάχη των ιδεών έχει κερδηθεί από τις μειώσεις επιτοκίων και ότι ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού έχει τελειώσει οριστικά», έγραψε σε σημείωμά του ο Μάικλ Έβερι, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Rabobank. «Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι αληθές και θα σημειωθεί πρόοδος».

Στοιχήματα της αγοράς

Οι αγορές swaps υποδεικνύουν ότι οι επενδυτές εκτιμούν προς το παρόν αυξημένες πιθανότητες περισσότερων μειώσεων των επιτοκίων.

Τα swaps που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δείχνουν πιθανότητα 90% για δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, έναντι του 47% στα τέλη Μαΐου.

Οι διαπραγματευτές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εκτιμούν 51% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έως τον Δεκέμβριο, από το 9% στο τέλος του περασμένου μήνα.

Το κλίμα διαχέεται και στην Ιαπωνία – τη μόνη μεγάλη οικονομία όπου οι επενδυτές αναμένουν υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η εκτίμηση των αγορών swaps για αυξήσεις των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας μειώθηκε στις 23 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από 29 στις 31 Μαΐου.

Για επενδυτικές όπως η State Street Global Advisors, η σωστή κατεύθυνση των επιτοκίων έχει μεγαλύτερη σημασία από τη χρονική στιγμή των μειώσεων.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να περιορίζεται, επιτρέποντας στη Fed να εφαρμόσει μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων που θα οδηγήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε πιο κατάλληλα επίπεδα», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της εταιρείας Μάθιου Νεστ και Μάθιου Κούλιτζ.

Διαβάστε ακόμη 

Lidl: 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με 1,4 δισ ευρώ επενδύσεις και ισχυρό αποτύπωμα

Οι 4 θετικοί οιωνοί και τα 3 αγκάθια για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 (γραφήματα)

Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες θα δουν μείωση στις δόσεις τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ