Οι κολοσσοί της αγοράς ομολόγων BlackRock, Pacific Investment Management Co. (Pimco) και Vanguard Group προειδοποιούν πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στα αμερικανικά ομόλογα δημοσίου αποτελεί μόνο την αρχή μίας νέας εποχής η οποία θα συνεχιστεί μέχρι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός

Ο δείκτης μεταβλητότητας της μεγαλύτερης αγοράς ομολόγων του κόσμου έχει αυξηθεί σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η πληθώρα αναταραχών στις αγορές έχει προκαλέσει προβλήματα στην αγορά ομολόγων αλλά και τη γενικότερη οικονομία το 2023, από την τραπεζική κρίση μέχρι την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ. 

Για τους κολοσσούς αυτούς, οι οποίοι διαχειρίζονται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων, η κατάσταση αυτή αποτελεί τη νέα κανονικότητα την οποία οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν στο προσεχές μέλλον. Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με τους αναλυτές των εταιρειών, είναι η απότομη μετάβαση από την παροχή στήριξης στην οικονομία μέσω της αγοράς ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων της Fed από το 2009 και ύστερα, στην αντιπληθωριστική προσέγγιση και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της μετά την πανδημία.

«Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, αφού η Fed έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα», τόνισε ο Χάρλεϊ Μπασμαν της Simplify Asset Management Inc., ο οποίος το 1994, κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Merrill Lynch, δημιούργησε τον ICE BofA MOVE Index ο οποίος προσμετρά την υποκείμενη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το trading στην αγορά κρατικών ομολόγων ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ρευστότητα της αγοράς. Ο κύριος, καταλυτικός παράγοντας, όμως, παραμένει η γενικότερη στάση της Fed όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού εν μέσω της περιορισμένης ανάπτυξης και της πίεσης την οποία ασκούν οι υψηλές τιμές.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου οικονομικής επιβράδυνσης ή την πιθανή, εκ νέου αύξησή τους εάν δεν επιτευχθεί ο πληθωριστικός στόχος του 2%. Η πρόβλεψη της μακροπρόθεσμης πορείας του πληθωρισμού θα αποτελέσει κύριο συστατικό της επιτυχίας των επενδυτών.

«Η μεταβλητότητα του πληθωρισμού είναι το κύριο αλλά και καίριο στοιχείο», τόνισε το στέλεχος της Pictet Asset Management, Λούκα Παολίνι, προσθέτοντας πως «η πιθανότητα αποτυχίας επίτευξης του πληθωριστικού στόχου θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή αυξημένης μεταβλητότητας των επιτοκίων και των αγορών».

Επενδυτικές ευκαιρίες

Η πρόβλεψη της πορείας του πληθωρισμού προφανώς αποτελεί κύριο μέλημα τόσο των επενδυτών όσο και των επιχειρηματιών. Σε ό,τι αφορά τις αγορές σταθερού εισοδήματος, η νέα αυτή πραγματικότητα δυσκολεύει τις αποφάσεις των active (ενεργών) επενδυτών αλλά δικαιώνει την φετινή προσέγγισή τους βάσει της οποίας η μεταβλητότητα αποτελεί ευκαιρία για κερδοφορία. Το 77% των funds με συνολικά assets αξίας άνω του $1 δισ. έχουν καλύτερες αποδόσεις από τον αντίστοιχο Bloomberg USAgg Index, από το περσινό 51% και τον μέσο όρο πενταετίας του 65% του παρελθόντος.

Οι ροές στα active funds έχουν αποδειχθεί θετικές το 2023, αφού έχουν προσελκύσει ρευστότητα $8,3 δισ. σε ετήσιο επίπεδο μετά από την περσινή εκροή των $525 δισ., σύμφωνα με δεδομένα της Morningstar. Σημειωτέον πως οι ροές αυτές υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων των passive (παθητικών) funds οι οποίες άγγιξαν τα $193 δισ. το 2022 και τα $92 δισ. φέτος.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους ενεργούς επενδυτές, αφού οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα», τόνισε το στέλεχος της Vanguard Asset Management, Ρότζερ Χάλαμ, προσθέτοντας πως «οι επενδυτές καλούνται να προβλέψουν τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed, είτε αυτές συμπεριλαμβάνουν αύξηση, είτε μείωση των επιτοκίων».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις βάσει των οποίων ορισμένα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν επιστρέψει στα προ-πανδημικά τους επίπεδα. 

Για τους επενδυτές της Pimco, όμως, όσον αφορά τις αγορές και τις επενδύσεις, υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να συνεχίσει να προκαλεί αυξημένη μεταβλητότητα για το εγγύς μέλλον.

«To fed funds rate δε θα είναι τόσο μεταβλητό όσο πέρυσι, αλλά ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει πως το main funds rate της κεντρικής τράπεζας είναι υψηλότερο», τόνισε ο επενδυτής της Pimco, Μάικλ Κάντζιλ, προσθέτοντας πως «μπορούμε, μεν, να επιστρέψουμε σε έναν κόσμο χαμηλότερου πληθωρισμού αλλά, έχοντας μελετήσει το σύνολο των παραγόντων, αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα την επόμενη δεκαετία. Το να είναι κάποιος παθητικός επενδυτής ο οποίος βασίζεται στους δείκτες δε θα αποδειχθεί τόσο προσοδοφόρο αφού δε θα μπορέσει να αξιοποιήσει όποιες αλλαγές στις αγορές».

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο επικεφαλής του BlackRock Investment Institute και πρώην αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Ζαν Μπουαβάν.

«Οι υψηλότερες τιμές στον τομέα της παραγωγής οι οποίες οφείλονται τόσο στη γήρανση του πληθυσμού αλλά και την αναδιάρθρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν δυσκολέψει τον άθλο των κεντρικών τραπεζών οι οποίες είτε θα σταθεροποιήσουν τον πληθωρισμό και θα τον φέρουν σε επίπεδα εντός του πληθωριστικού στόχου του 2%, είτε θα αναγκαστούν να συνηθίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις αυτές έτσι ώστε να αποφύγουν την ύφεση. Οι αγορές αναμένουν πως η Fed θα χαλαρώσει, σύντομα, τη νομισματική της πολιτική. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαχειριστούν τα χαρτοφυλάκιά τους ενεργά».

Οι επιμέρους διαφορές

Αν και ο δείκτης ICE BofA MOVE Index παραμένει πολύ υψηλότερα από τον 5ετή μέσο όρο του, οι ενδείξεις της μεταβλητότητας στις μετοχές και τις αγορές συναλλάγματος είναι περιορισμένες. Η διαφορά αυτή έγκειται στο γεγονός πως οι εκτιμήσεις των αγορών για μείωση των επιτοκίων της Fed έχουν περιορίσει την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου και έχουν ενισχύσει το outlook των μετοχών. Ο κίνδυνος στους τομείς αυτούς είναι η πιθανότερη αύξηση της μεταβλητότητας στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε ακόμα

Αναλυτές: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερότερες από τις αμερικανικές

Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη

Nvidia: Ένα βήμα πριν από κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ. (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ