Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε εκεχειρία στη διαμάχη τους σχετικά με τους «ψηφιακούς φόρους», που σημαίνει ότι ούτε η Γαλλία ούτε οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν τέτοιου είδους «τιμωρητικές» κυρώσεις φέτος, όπως δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

“Μεγάλη συζήτηση με το @realDonaldTrump για τον ψηφιακό φόρο”, δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα σε ένα tweet. «Θα συνεργαστούμε για μια καλή συμφωνία, προκειμένου να αποφύγουμε την κλιμάκωση των δασμών».

Ο Τραμπ, από τη μεριά του, απάντησε ως συνήθως μέσω twitter, απάντησε «εξαιρετικά!» στη θέση που διατύπωσε ο Μακρόν, χωρίς να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες. Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Νταβός της Ελβετίας, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν παρενέβη στον πρωτότυπο διαδικτυακό διάλογο, παρά μόνο για να πει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών και να συζητηθούν άλλα διμερή θέματα. Ούτε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ούτε αξιωματούχοι από το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακαλέσει τους σχετικούς δασμούς τους οποίους έχει ανακοινώσει.

Ωστόσο, η πιθανή εκεχειρία στο μέτωπο αυτό, μπορεί να αποδυναμώσει και τις υπερατλαντικές εντάσεις που είχαν οξυνθεί μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών σε ένα άλλο μέτωπο του εμπορικού πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ υπέγραψε «κατάπαυση του πυρός» με την Κίνα στην πρώτη φάση μιας ευρύτερης συμφωνίας που αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ από όσο είναι η Κίνα και οι εφοδιαστικές αλυσίδες μεταξύ των δύο οικονομιών, ιδίως στον κλάδο των αυτοκινήτων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αλληλοσυνδέονται με τρόπους που θα καθιστούσαν ακόμη πιο επιβλαβή για την παγκόσμια οικονομία, τη δασμολογική διαμάχη.

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους μέχρι το τέλος του 2020 προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν το κατάλληλο ποσό φόρου, δήλωσε ο Γάλλος διπλωμάτης.