Ανανεωμένη είναι η σύσταση της ολλανδικής κυβέρνησης του συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε. Η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος θα λάβει χώρα στις 10 Ιανουάριου. Τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

Πρώτη γυναίκα ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών του οποίου ηγούταν ο Βόπκε Χούκστρα θα αναλάβει η πρώην ΥΠΕΞ Ζίγκριντ Κάαγκ του κεντροαριστερού κόμματος D66 ενώ ο ίδιος θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

H Kάαγκ αποτελεί την πρώτη γυναίκα Υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, ενώ αναμένεται να χαράξει διαφορετική οικονομική πολιτική, απομακρυνόμενη από τις μέχρι τώρα «hawkish» οικονομικές προσεγγίσεις λιτότητας της χώρας. 

Το κόμμα D66 υποστηρίζει την προσέγγιση της από κοινού έκδοσης ομολόγων από τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτελεί ριζική αλλαγή από τη μέχρι τώρα τακτική των ολλανδικών κυβερνήσεων. Ο Ρούτε, μάλιστα, είχε αντιτεθεί στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία το 2020.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Κάαγκ στο πρακτορείο Bloomberg, «θα έχουμε μια πιο ανοιχτή προσέγγιση έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο την πανδημία όσο και πιθανές μελλοντικές κρίσεις στην Ευρώπη».

Σημειωτέον πως η Κάαγκ παραιτήθηκε από την προηγούμενη θέση ως Υπουργός Εξωτερικών της μετά την χαοτική απόσυρση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο.

Ξεκίνησε ως στέλεχος της Royal Dutch Shell και έχει ζήσει και εργαστεί στη Βηρυτό, τη Βιέννη και το Χαρτούμ.

Γυναικεία κυριαρχία

Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας του Ρούτε θα περιλαμβάνει 29 υπουργεία, εκ των οποίων τα 14 θα αναλάβουν γυναίκες.

Η γεννηθείσα στην Άγκυρα, Ντίλαν Γιεσιλγκόζ-Ζεγκέριους, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία στην παιδική της ηλικία, προτάθηκε από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), στο οποίο ανήκει και ο πρωθυπουργός Ρούτε.

Επιπροσθέτως, η σημερινή υπουργός Εσωτερικών Κάτζσα Ολόνγκρεν θα είναι η νέα υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 50.000 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ παρά τις παρατάσεις

Στη δίνη της Όμικρον η Αυστραλία: Άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Σίδνεϋ