Ο δισεκατομμυριούχος Ινδός επενδυτής Ρακές Τζουντζουνγουάλα έφυγε τηην Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών.

Ο Τζουντζουνγουάλα, ο οποίος συχνά χαρακτηριζόταν και ως «Γουόρεν Μπάφετ της Ασίας» λόγω της τάσης του για επενδύσεις σε μετοχές, ήταν αυτοδημιούργητος και επένδυσε σε πολλές εδραιωμένες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής εταιρείας της Ινδίας Akasa Air.

Ο βετεράνος επενδυτής ήταν από τις φωνές της αγοράς με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ινδία. Αν και οι επενδύσεις σε μετοχές αποτελούν κάτι λιγότερο από το 5% των περιουσιακών στοιχείων, το κράτος της Νότιας Ασίας έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια μια φρενίτιδα επενδύσεων στη χρηματαγορά. Η Ινδία έχει μετρά πλέον περίπου 58 εκατομμύρια νέους ιδιώτες επενδυτές, περισσότερους από τον πληθυσμό της Νότιας Κορέας.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι επιβεβαίωσε τον θάνατο του Τζουντζουνγουάλα με ανάρτησή του στο Twitter. Είπε ότι ο επενδυτής ήταν «αδάμαστος» και άφησε πίσω του «μια ανεξίτηλη συνεισφορά στον χρηματοπιστωτικό κόσμο».

Ο Τζουντζουνγουάλα ήταν αδάμαστος. Γεμάτος ζωή, πνευματώδης και διορατικός, αφήνει πίσω του μια ανεξίτηλη προσφορά στον οικονομικό κόσμο. Ήταν επίσης πολύ παθιασμένος με την πρόοδο της Ινδίας. Ο θάνατός προκαλεί θλίψει. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους θαυμαστές του.

 

Ο Τζουντζουνγουάλα, γνωστός ως «Big Bull» στην Ινδία, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή στο Bloomberg το 2005 ότι εμπνεύστηκε την στρατηγική τους ως προς την επιλογή μετοχών από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος και τον επενδυτή από το Χονγκ Κονγκ Μαρκ Φάμπερ, ενώ ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway Inc. και ο Διευθύνων Σύμβουλός της Γουόρεν Μπάφετ ήταν ένα από τα πρότυπά του.
Ο Ινδός επενδυτής είχε επενδύσει σε σημαντικές επιχειρήσεις και συνέβαλε στην ανάπτυξή τους. Μεταξύ άλλων, επένδυσε στις Star Health και Allied Insurance και στην εταιρείας τυχερών παιχνιδιών Nazara Technologies. Η τελευταία του επιχείρηση ήταν η Akasa, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον τρέχοντα μήνα.
Ο Τζουντζουνγουάλα που είχε πάθος με τις επενδύσεις, αφού αποφοίτησε με άριστα από το Sydenham College of Commerce and Economics στη Βομβάη το 1985, δανείστηκε 100 $ από έναν κουνιάδο και άρχισε να αγοράζει μετοχές σε ηλικία 25 ετών.
Διαβάστε ακόμα: