Η Ryanair κέρδισε δικαστική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της έγκρισης από την ΕΕ κρατικών ενισχύσεων ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) υπέρ της ανταγωνίστριας Air France-KLM, στον τελευταίο γύρο της εκστρατείας του ιρλανδικού αερομεταφορέα κατά των δήθεν άδικων επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ακύρωσε την Τετάρτη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές «έσφαλαν κατά τον καθορισμό των δικαιούχων της χορηγηθείσας κρατικής ενίσχυσης», σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ryanair -ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους- έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές κατά των τεράστιων ποσών κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν από τις κυβερνήσεις στους τοπικούς αερομεταφορείς, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα δεν θα έπρεπε να έχουν περάσει από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, επειδή στρέβλωναν τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

Είναι η δεύτερη φορά που οι δικαστές της ΕΕ ανατρέπουν την έγκριση των κρατικών ενισχύσεων από την Επιτροπή. Το ίδιο δικαστήριο το 2021 ανέτρεψε την προηγούμενη έγκριση της στήριξης, δίνοντας στην εποπτική αρχή την ευκαιρία να αναθεωρήσει την απόφασή της. Η ΕΕ εξέδωσε νέα απόφαση υπέρ της ενίσχυσης αργότερα το ίδιο έτος.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι «θα προβληματιστεί σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα».

Διαβάστε ακόμη:

Με μεγάλη άνοδο το ντεμπούτο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

TotalEnergies: Αυξάνει 7,1% το μέρισμα προς τους μετόχους παρά την πτώση στα κέρδη

Τρικυμία στις άγονες γραμμές – Πάνω από 30 εκατ. ευρώ χρωστάει το υπουργείο Ναυτιλίας στις ακτοπλοϊκές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ