Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες έχουν επιφορτωθεί με $42 δισ. χρέους στους ισολογισμούς τους και τώρα πια προσπαθούν να το ξεφορτωθούν.

Η σταθεροποίηση των αγορών των μοχλευμένων δανείων και των ομολόγων υψηλών αποδόσεων προσφέρει την ευκαιρία για νέα deals, τη στιγμή που οι τράπεζες προσπαθούν να εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους πριν το τέλος του έτους.

Σημειωτέον πως το χρέος μίας τράπεζας το οποίο αυτή αναγκάζεται να πουλήσει με σημαντική έκπτωση (hung debt) θα περιορίσει τις φετινές της ζημιές επί χάρτου και θα «κατευνάσει» τόσο το τμήμα διαχείρισης οικονομικού κινδύνου όσο και τις ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Brandywine Global Investment Management, Μπιλ Ποξ, «εάν υπάρχει πιθανότητα για τέτοιου είδους συμφωνίες, πολλές τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε παρόμοιες κινήσεις πριν χάσουν την ευκαιρία τους».

To «hung debt» αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών της Wall Street φέτος, δεδομένων των μεγάλων απωλειών των τραπεζικών deals και της απότομης αύξησης των επιτοκίων η οποία έπληξε τις αγορές και μείωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένης της κατάστασης αυτής, η σταθεροποίηση των τιμών των μοχλευμένων δανείων έχει δημιουργήσει «γόνιμο έδαφος» για τη σύναψη συμφωνιών.

Από την άλλη, αν και οι τράπεζες «ξεφορτώνονται» μέρος του χρέους αυτού, πρόσφατα deals όπως αυτό της εξαγοράς του Twitter από τον Έλον Μασκ και της εξαγοράς του πλειοψηφικού μετοχικού μεριδίου του βιομηχανικού τομέα της Roper Technologies,  αυξάνουν το βάρος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το συνολικό χρέος το οποίο χρηματοδοτείται από τράπεζες για εξαγορές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κυμαίνεται στα $42 δισ. σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Παρά την ευκαιρία που έχουν οι τράπεζες αυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναγκαστεί να προσφέρουν σημαντικές «εκπτώσεις». Η πώληση του μοχλευμένου δανείου για την εξαγορά της Nielsen Ratings άγγιξε μόλις τα 89 σεντ/δολάριο (89%) της ονομαστικής του αξίας, με το αντίστοιχο του τομέα τσαγιού της Unilever να αγγίζει το 80%. Παρ’ όλα αυτά, πολλές τράπεζες προτιμούν να προχωρήσουν στην πώληση των χρεών αυτών, αφού αυτά επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους και περιορίζουν την επενδυτική τους ικανότητα.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη όπου το μέγεθος του χρέους αυτού του είδους είναι μικρότερο, οι τιμές των μοχλευμένων δανείων έχουν αυξηθεί από τα χαμηλά του Οκτωβρίου στο 91% της ονομαστικής τους αξίας, σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη της S&P. Εκτός από την έκδοση νέων εξασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βρει αρκετές ευκαιρίες.

Ορισμένες συμφωνίες όπως αυτή για τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Emeria (πρώην Foncia) μπορεί μεν να έχουν προσελκύσει αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές όπως η Apollo Global Management Inc., αλλά deals όπως αυτά της εταιρείας χημικών Caldic και της Toi Toi & Dixi Group προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια εξισορρόπησης των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων λίγο πριν το νέο έτος.

Ομόλογα

Η Amazon.com προγραμματίζει την πώληση ομολόγων επενδυτικού βαθμού, ενώ η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ προσφέρει επαναγορά των ομολόγων της σε δολάρια σε μια προσπάθεια αποφυγής μελλοντικής χρεοκοπίας.

Τα αμερικανικά junk bonds αναμένεται να καταγράψουν αύξηση αυτόν το μήνα, λόγω της μείωσης των πληθωριστικών δεδομένων και της ένδειξης ορισμένων μελών της FOMC πως η Fed ενδέχεται να μελετήσει επιβράδυνση της στρατηγικής επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της.

Στην αγορά ΕΜΕΑ (Europe, Middle East, Africa) oι Οrsted, Toyota και Vodafone αναμένεται να εκδώσουν νέους τίτλους. Η γερμανική Adler Group SA μελετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ενώ η 888 Holdings ενδέχεται να χρησιμοποιήσει την αγορά ομολόγων για την αντιστάθμιση των υποχρεώσεών της.

Τέλος, στην Ασία, τα κινεζικά junk bonds κατέγραψαν αύξηση της τάξης τουλάχιστον του 1%, με «οδηγούς» τις Seazen Group και Country Garden. Τα spreads των ασιατικών (εκτός της Ιαπωνίας) ομολόγων επενδυτικού βαθμού περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 3 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη:

Τα επώνυμα σφυριά που θα χτυπήσουν ως το τέλος της χρονιάς (pics)

Βασιλικό δείπνο στην Αθήνα: Μυθικό art de la table, σπάνιες γεύσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι (pics + vid)

Νέκερ: Το πριβέ νησί του Ρίτσαρντ Μπράνσον – Πως το αγόρασε με μόλις 180.000 δολάρια