Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες βρίσκεται ο συνιδρυτής και μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα στις Μπαχάμες, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τρίτου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτνομισμάτων παγκοσμίως. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, γνωστή και ως SEC, έκανε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν απάτη 1,8 δισ. δολαρίων εις βάρος των επενδυτών (Διαβάστε ΕΔΩ την πλήρη μήνυση της SEC).

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο νεαρός επιχειρηματίας απέκρυψε συνειδητά τους κινδύνους αλλά και τις σχέσεις του FTX με την εταιρεία trading Alameda Research, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κατάρρευση της δημοφιλούς πλατφόρμας crypto. 

«Θεωρούμε ότι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ έχτισε έναν “πύργο από τραπουλόχαρτα”, βασιζόμενος στην εξαπάτηση, ενώ έλεγε στους επενδυτές ότι αποτελεί το ασφαλέστερο κτίριο στην αγορά των crypto» δήλωσε ο επικεφαλής της SEC, Γκάρι Γκένσλερ.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 30χρονος Αμερικανός χρησιμοποίησε τα δισεκατομμύρια δολάρια των πελατών του FTX, προκειμένου να αναπτύξει προσωπικές του εταιρείες. Μάλιστα, γίνεται σαφή αναφορά για τουλάχιστον 1,8 δισ. δολάρια, ανάμεσα στα οποία και 1,1 δισ. δολάρια από 90 Αμερικανούς επενδυτές.   

«Επρόκειτο για ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο εξαπάτησης των επενδυτών, οι οποίοι βασίστηκαν στην πεποίθηση ότι το FTX έχει τον κατάλληλο έλεγχο» ανέφερε ο πρόεδρος της SEC.  

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι μέχρι και στα τέλη του Νοεμβρίου, δηλαδή ακόμη και μετά την κατάρρευση του FTX, o Μπάνκμαν-Φριντ συνέχιζε να παραπλανά τους επενδυτές. Αυτό σταμάτησε μόνο εφόσον το FTX και η Alameda υπέβαλαν αίτημα χρεοκοπίας.  

Η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου του Μπάνκμαν, μεταξύ άλλων, άφησε απλήρωτα χρέη ύψους 3,1 δισ. δολαρίων, ενώ προκάλεσε ένα ισχυρό κύμα εκροής κεφαλαίων από την αγορά των cryptos, το οποίο συνεχίζεται έως και σήμερα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση των New York Times, ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη, παρότι παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποια διαχειριστικά λάθη. Ισχυρίστηκε δε, ότι πλέον δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου χρήματα. 

Διαβάστε επίσης

Οι δημοσκόποι μετρούν το «Εύα effect» στο ΠΑΣΟΚ, το deal με τον μπαλαντέρ, οι Έλληνες που είδαν την Exxon Mobil και το ταμείο που τρώει η ΕΥΑΘ

Πλειστηριασμοί: Το φιλέτο της Βουλιαγμένης, τα νυφικά και ένα βαπόρι με μεγάλη ιστορία (pics)

Νευροεπιστήμη: Αυτός είναι ο μοντέρνος ηγέτης