Η Ιαπωνία προειδοποιεί πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί σημαντικά την επόμενη τριετία λόγω έλλειψης επενδύσεων στον τομέα.

Όλα τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για αγορά LNG με ημερομηνία εκκίνησης πριν το 2026 έχουν πια πουληθεί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου της Ιαπωνίας. Τα συμβόλαια αυτά είναι μείζονος σημασίας για τους αγοραστές, αφού παρέχουν σταθερότητα σε ό,τι αφορά τις τιμές αλλά και την παροχή ενέργειας. 

Πολλές χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εύρυθμη παροχή φορτίων LNG από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου ΗΠΑ και Κατάρ. Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένεται αύξηση της προσφοράς πριν από το 2026, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και να τους αντικαταστήσει με υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση κατακόρυφα. 

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι εισαγωγείς θα πρέπει να βασίζονται στην ολοένα μεταβλητή και ακριβή αγορά των spot της οποίας οι τιμές κυμαίνονται σε τριπλάσιο επίπεδο σε σχέση με αυτές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Σύμφωνα με το International Group of Liquefied Natural Gas Importers, περίπου το 30% των περσινών παραδόσεων LNG έγιναν μέσω της αγοράς spot.

Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη εισαγωγέα LNG φέτος, με το υγροποιημένο φυσικό αέριο να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή για την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα φέτος.

Η απουσία επενδύσεων σε ό,τι αφορά τα πρότζεκτ του LNG σηματοδοτεί περιορισμένη προσφορά τα επόμενα χρόνια. Εάν, μάλιστα, η Ρωσία «κλείσει τις κάνουλες» των αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η παγκόσμια αγορά ενέργειας θα καταλήξει να έχει έλλειμμα 7,6 εκατομμυρίων τόνων LNG τον Ιανουάριο του 2025. 

Σημειωτέον πως η Ιαπωνία έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την προστασία της ενεργειακής της ασφάλειας, αγοράζοντας φυσικό αέριο από τις αγορές spot σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των εγχώριων εταιρειών ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

«Κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ για ενεργειακή ακρίβεια, εκλογές, προσλήψεις και μεταναστευτικό (πίνακας)

Η «πίεση» Μητσοτάκη στη Μαρτίνου, το ντέρμπι Αλαφούζου – Κυριακού για το Μουντιάλ, τα «καπέλα» στην κινητή τηλεφωνία και τα σενάρια για τις τράπεζες 

Κατασκευές: Ωρολογιακή βόμβα πληθωρισμός και επιτόκια για τη χρηματοδότηση των έργων