Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια στο 3,75% από 4,00%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σε μια προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι περιμένει να πραγματοποιήσει άλλες δύο μειώσεις στο δεύτερο μισό του έτους αν επιβεβαιωθεί το outlook για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Έπειτα από οκτώ αυξήσεις επιτοκίων στη Σουηδία, ο πληθωρισμός πλησιάζει πλέον τον επίσημο στόχο του 2% της Riksbank, έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει το 10%. Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη» αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση. «Σε αυτό το πλαίσιο η Riksbank μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της» προσθέτει.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστά τη σουηδική κεντρική τράπεζα τη δεύτερη μεταξύ των ομολόγων της στον προηγμένο κόσμο, μετά την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που ξεκινά τη μεταπανδημική χαλάρωση.

Η αντίθεση αυτή αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν οι προσεγγίσεις με τις ΗΠΑ, αφού τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για μείωση των επιτοκίων εκτροχιάστηκαν από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακμάζουσα οικονομία.

Εξάλλου, ο διοικητής της Riksbank Erik Thedeen και οι συνάδελφοί του είχαν επισημάνει ότι μια μείωση του κόστους δανεισμού ήταν πιθανή είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Θετικό σινιάλο στην αραβική Masdar για να χρηματοδοτήσει το πρασίνισμα του Πόρου

«Πράσινο» υπό όρους στο έργο των €6,7 εκατ. για μετατροπή του ιστορικού τόπου των πρώην φυλακών Ωρωπού (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ