Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του έτους στην Ισπανία, μία εξέλιξη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε επίπεδο Ευρωζώνης η οποία μπορεί να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν να «ποντάρουν» ενάντια στα στοιχήματα για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη. Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό που καταγράφηκε τον  Νοέμβριο και το οποίο συνάδει με την εκτίμηση των οικονομολόγων του Bloomberg.

Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία για που ανακοινώνονται για μία μεγάλη οικονομία της περιοχής και αφορούν έναν μήνα κατά τον οποίο οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι η συνολική αύξηση των τιμών αναζωπυρώθηκε λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν την επόμενη Παρασκευή.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι οι αριθμοί αυτοί θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα όσων εκτιμούν ότι  παρά τον αδύναμο πληθωρισμό του 2,4% τον Νοέμβριο που ώθησε τους traders να στοιχηματίσουν σε μείωση του κόστους δανεισμού ήδη από τον Μάρτιο, στην πραγματικότητα θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε στις 14 Δεκεμβρίου ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της «δεν συζήτησαν καθόλου για μειώσεις επιτοκίων» και προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να δουν τα πλήρη στοιχεία των επόμενων μηνών για το πώς ανταποκρίνονται οι μισθοί στο σοκ του πληθωρισμού.

«Μόλις δούμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει σαφώς και με σταθερό τρόπο προς τον στόχο μας του 2%, η νομισματική πολιτική θα μπορούσε τότε να αρχίσει να χαλαρώνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στην ισπανική εφημερίδα 20 Minutos την περασμένη εβδομάδα. «Αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συμβεί αυτό».

Με τη Γερμανία να έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών τον Δεκέμβριο του 2022, το αποτέλεσμα της μη επανάληψης της επιδότησης φέτος ότι έχει ωθήσει προς τα πάνω το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού για την περιοχή.

Παρόμοιος αντίκτυπος είναι πιθανός και στην Ισπανία, όπου οι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για αύξηση της αύξησης των τιμών στα τέλη του 2023 και τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, καθώς αλλάζει η συγκριτική βάση, κυρίως λόγω της ενέργειας.

Αφαιρώντας τέτοια ασταθή στοιχεία, ο δείκτης των υποκείμενων πιέσεων μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,8%.
Παρόλο που ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει αυξημένος βραχυπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προβλέπουν ότι θα επιβραδυνθεί στο 2% ή και χαμηλότερα το 2025.

Η Bundesbank της Γερμανίας δεν είναι τόσο αισιόδοξη, βλέποντας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να παραμένει πάνω από τον στόχο μέχρι το 2026, λόγω των υψηλότερων μισθών.

«Το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνεται, γεγονός που αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο ντε Γκίντος. «Θα αναλύσουμε τις εξελίξεις στο μισθολογικό κόστος και τα περιθώρια κέρδους, καθώς και οι δύο παράγοντες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%. Τα παρακολουθούμε πολύ στενά».

Τα στοιχεία για τον γερμανικό και τον γαλλικό πληθωρισμό θα δημοσιευθούν την επόμενη Πέμπτη, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσουν οι αριθμοί από την Ιταλία και την περιοχή συνολικά.

Διαβάστε ακόμη

Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουμε τιμολόγιο ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου (vid)

2023: Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τις τιμές ακινήτων στη Βρετανία – Στο 1,8% οι απώλειες το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ